16.02.2024.

10:14

Foto: Tanja Andric

Vesti

Ako neko pokušava da eliminiše ime Aleksandra Vučića iz političkog života, to je besmisleno i nemoguće i nelegitimno i nelegalno!

- Mi nemamo vremena za gubljenje, ne smemo da propuštamo razvojne šanse zbog sitnih političkih razmirica, da li jedan glas ide više tamo ili ovamo. Ne može da se dovodi u pitanje legitimnost beogradskih izbora jer su rezultati jasni - rekao je Matić za Tanjug.

On ukazuje da, iako niko nema većinu, ukoliko je lista koja je na izborima dobila najviše glasova u stanju da sa koalicionim partnerima obezbedi većinu, niko nema pravo to da joj osporava, naročito ne kroz blokadu rada gradske Skupštine i formiranja gradske vlasti.

Smatra da je u ovom trenutku veća verovatnoća da se ide na vanredne beogradske izbore ponovo, što, napominje on, nije dobro zbog realizacije projekta EXPO 2027.

Komentarišući listu minimalnih uslova za održavanje novih izbora sa kojom je izašao ProGlas, Matić je rekao deo uslova predstavlja kucanje na otvorena vrata, pogotovo deo koji se tiče biračkog spiska jer, prema njegovim rečima, Srbija ima centralizovani elektronski birački spisak gde niko ne može da interveniše i bilo šta falsifikuje.

- Sa druge strane, zahtev da ne sme u imenu liste da bude ime nekoga ko nije kandidat. Ako neko pokušava da eliminiše ime Aleksandra Vučića iz političkog života, to je besmisleno i nemoguće i nelegitimno i nelegalno. Ne postoji taj zakon koji to može da zabrani jer Aleksandar Vučić simbolizuje jednu politiku i viziju i svako ko je sledbenik te vizije ima pravo da nosi njegovo ime na izbornoj listi. Jedino on ima pravo da uskrati nekome da koristi njegovo ime - kaže Matić.

Informer

 

On smatra da postavljanjem tih vrsta zahteva opozicija obesmišljava svaki politički dijalog koji je, napominje on, potreban zbog unapređenja demokratskog procesa i unapređenja izbornih uslova.

- Nigde ne postoje savršeni izborni uslovi, moramo da razgovaramo o mogućnosti elektronskog glasanja, u SAD je to normalna pojava. Moramo i mi da bavimo tim temama, a ne nekim trivijalnim stvarima i partikularnim političkim interesima - dodao je on.

Na pitanje šta bi formiranje pokreta za narod i državu, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, promenilo na političkoj sceni Srbije, Matić kaže da je ideja pokreta u osnovi dobra ukoliko se sprovede na dobar način.