Autor: Informer.rs

17.02.2024.

16:30

Foto: Informer

Vesti

(VIDEO) I naši neprijatelji cene velike heroje kao što je Spomenko! Tripić: Radujem se inicijativi da se po njemu nazovu škole, ulice, bulevari...

Spomenko Gostić koji je posthumno odlikovan bio je jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. sa samo 15 godina. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti Srbije, na svečanoj ceremoniji u Predsedništvu odlikovanje Mladenu Stojanoviću, rođaku Gostića.

- Mi smo bili kumovi i komšije, znamo se od detinjstva. Pre nego što će pasti ta granata koja ga je ubila, rastali smo se 15 minuta ranije - rekao je Tripić na početku uključenja.

- Osećam se srećno zbog inicijativa da se po Spomenku nazovu škole, ulice, bulevare, za razliku od pre deset godina, 2014. godine kada je dobio ulicu u banjaluškom naselju Debeljaci, a to je periferija grada.

Kako ističe sagovornik i saborac Spomenka Gostića, kada su snimali dokumentarac o ovom mladom heroju, krenula je inicijativa da dobije ulicu.

Informer

 

- Pre deset godina, Republika Srpska treba da dobije punoletstvo, a pola naselja se zove po proleterskim brigadama, a Spomenko nema ulicu - seća se Tripić.

Kako kaže, posle odlikovanja, koje je posthumno uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sve je moguće, da Spomenko dobije ulice i škole. 

Spomenko Gostić je poginuo boreći se za otadžbinu pre 31 godinu, a njegov saborac ističe da delo ovog tragično stradalog junaka svakim danom sve više raste u našim očima. ovo

- Njegovo delo sa prolaskom vremena raste, on je bio čestit i pošen, dobro dete - rekao je Tripić i na kraju dodao: I naši neprijatelji to cene, zvao me je jedan američki vojnik koji je želeo da poseti grob Spomenka, i tom prilikom mi je doneo deo aviona F-16, kojim su nas bombardovali.

Pogledajte snimak uključenja u nastavku teksta: