21.02.2024.

13:59

Foto: Foto: Zoran Sinko

Vesti

Generacije su ginule da očuvaju i odbrane suverenitet zemlje, a oni ga gaze! Ovo je sramota i skandal neviđenih razmera do sada!

Brnabić je, na pitanje Tanjuga kako komentarišete to što opozicija očekuje poziv u Evropsku komisiju i da neki navode da je do toga već i došlo kako bi razgovarali o međunarodnoj istrazi o regularnosti izbora u Srbiji, kao i da to već dele na društvenim mrežama, rekla: 

- Nisam videla da su dobili poziv. Videla sam da su se oni pozvali sami na razgovor u Evropsku komisiju u Briselu. I to je takođe zanimljivo. Do sada su tražili međunarodnu istragu i tražili gaženje suvereniteta sopstvene zemlje, a sada mole.

Premijerka je naglasila da je opozicija sada prešla od toga da traže i zahtevaju, pošto valjda nije to dovoljno, do toga da sada mole.

Istakla je da su predstavnici opozicije izlobirali kako će da bude napisana rezolucija Evropskog parlamenta i da se time još i ponose.

- Izlobirali su je, sami su je napisali, usvojena je tako kako su je napisali, ponose se tom rezolucijom, i mislim da će to biti večna sramota na njihovim imenima. I dobro sada imaju rezoluciju, ta rezolucija je pozvala Evropsku komisiju da nešto radi tim povodom. Sada vam to nije dovoljno, nego ćete da idete u Evropsku komisiju da molite da se to desi - rekla je Brnabić. 

Takođe, upitala je opoziciju da li evroparlamentarci ne lobiraju dovoljno ili nisu dovoljno uporni.

- Pa morate vi sami to da radite. Meni je fascinantno da oni ni u jednom trenutku ne razmišljaju kako će ljudi reagovati na sve to. Generacije su ginule da očuvaju taj suverenitet i da ga odbrane. Ovo je sramota i skandal neviđenih razmera do sada - rekla je Brnabić u selu Lomnica kod Despotovca, koje je posetila povodom donacije IT opreme u isturenom odeljenju osnovne škole "Despot Stefan Veliki", u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

Navela je da predstavnici opozicije time što rade unižavaju i sliku Evropske unije u Srbiji. 

- Nakon rezolucije Evropskog parlamenta, a o čemu sam pričala potpuno otvoreno pred ambasadorom EU (Emanuele) Žiofreom, da je popularnost Evropske unije u Srbiji pala 10 odsto, među onima koji su za EU, samo nakon rezolucije Evropskog parlamenta. A to partnerstvo sa EU je nama jako važno - rekla je Brnabić.

Dodala je da nikad nije čula od predsednika Aleksandra Vučića, kao sinoć na RTS, da je toliko lepo govorio o EU zato što mi, kako je rekla, moramo da se borimo za to partnerstvo. 

- Mi moramo da pokazujemo ljudima koliko je ono važno. A ovi, na kraju krajeva, koji kažu da su ne znam kakvi evropejci, tim svojim zahtevima da EU po svaku cenu sruši suverenitet njihove zemlje, tim zahtevom unižavaju Evropsku uniju u Republici Srbiji. I mi protiv toga odgovornom politikom moramo da se borimo - istakla je premijerka.

Kaže da je opozicija tražila i da se ukinu EU fondovi za Srbiju.

- Neka dođu ovde u Lomnicu i neka objasne ovoj deci šta bi to značilo za njih. Šta bi značilo za Lomnicu i za ovu školu? Šta bi značilo za sela kao što je Svarče kod Blaca, gde smo takođe uz podršku EU uveli brzi internet u školama, u izvojenim odeljenjama koje imaju. Nećete vi ukinuti to Aleksandru Vučiću, ni Ani Brnabiću, već ćete to ukinuti ljudima ovde, u Srbiji. E zato su važne sredstva EU, za brži razvoj svakog dela Srbije. A mi ćemo to partnerstvo čuvati i boriti se za njega. Uvek biti iskreni oko toga gde postoje problemi u našem dialogu, u određenim potezima i našim i njihovim. Ali ćemo odgovorno čuvati to partnerstvo - poručila je Brnabić.

Ona je ukazala da ga opozicija u ovom trenutku ruši, uništava i razgrađuje.