Autor: Jovan Laketa

23.02.2024.

20:05

Foto: EPA/Shutterstock

Vesti

Prekid pregovora u Rambujeu doveo do krvoprolića! Srbi nisu hteli da prihvate ultimatum Zapada i šiptarski teror! (VIDEO)

Na današnji dan prekinuti pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambujeu kod Pariza prekinuti su bez potpisivanja sporazuma, koji su pregovaračima ponudili medjunarodni posrednici. Srpska strana odbila je prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanje Oslobodilačke vojske Kosova.

U žestokim borbama 23.02.1999. godine između OVK i srpske policije ranjeno je pet srpskih policajaca, što je nagovestilo porast nasilja u pokrajini nakon neuspešnih mirovnih pregovora o Kosovu i Metohiji. Borbe su se pojačale zbog neuspeha međunarodnih pregovarača uspostave sporazume kojima će biti zadovoljne obe strane, a Zapad je nastavio vrši pritisak na Srbe da pristanu na mirovni plan u Rambujeu u Francuskoj.

Žestoke su bile borbe u selu Bukoš, gde su gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova pucali na srpske policajce i vojnike u selu. Nasilje je počelo rano u utorak kada su se ožalošćeni Srbi okupili u kući Mirka Miloševića, civila kojeg su u ponedeljak ubili OVK. Teroristi OVK su zasuli kuću mecima, u kojoj su bili ožalošćeni i njihova policijska pratnju.

Kada je opsada završena, srpska policija je pozvala pojačanje i uzvratila vatru na pobunjenike.
Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, posmatrajući sa obližnjeg brda, rekli su da je Vojska Srbije poslala pojačanje, uključujući tenk, protivavionski top i desetine vojnika.
Sukobi su se nastavili dugo posle podne, stavljajući nadu u trajni mir u sumnju.

Informer

Srpski tenk i srpski policajac na KiM 1999. godine

Zvaničnici su tada rekli da su se etnički Albanci obavezali da će potpisati mirovni plan u roku od dve nedelje. Ali nedostatak posvećenosti Albanske strane da se zaustavi nasilje nad Srbima povećao je izglede za još krvoprolića u narednim nedeljama i bombardovanje SR Jugoslavije.

Etnički Albanci sa srpske pokrajine KiM, želeli su i žele i dan danas nezavisnost od Srbije.
Više hiljada Srba je ubijeno, a više od 300 hiljada ostalo je bez krova nad glavom
za godinu dana borbe i to je ono što je zabeleženo. Materijalna i nematerijalna šteta koju su Šiptari i NATO napravili Srbiji, ne može da se meri ni sa čim na svetu i ta rana nikada neće moći da se zaleči u srcu svakog Srbina.

Informerovu emsiju o pregovorima u Rambujeu možete pogledati u videu ispod: