Autor: Informer.rs

25.02.2024.

23:15

Foto: Foto: EPA Images

Vesti

Hrvatska Oluja udarila i na Kanađane! Evo kako su Hrvati pokazali da ne biraju metu!

Ovaj događaj je stvarao nesigurnost kod zaraćenih snaga da su snage UNPROFOR-a nesposobne da učine bilo šta po pitanju očuvanja mira.

Prema sporazumu koji je potpisan kanadske snage trebalo je da uđu na međuprostor trenutnog fronta, da fiksiraju srpske snage i da preuzmu teritoriju od hrvatskih snaga.

Međutim, onoga trenutka kada su ušli na ničiju zemlju i pokušali da krenu kroz teritoriju koju su hrvatske snage zauzele, na njih je zapucano.

Kanadski vojnici na svojim oklopnim vozilima visoko su podigli zastave UN i više puta pokušali tokom 16. septembra da uđu u područje Medačkog džepa.

Svaki put kada su probali vatra sa hrvatske strane bila je jača.

Vatra je s vremenom sa hrvatske strane bila sve jača i jača tako da su Kanađani počeli da uzvraćaju vatru, a sa hrvatske snage primećeno je korišćenje topova od 20 mm.

Napeta situacija se nastavila tokom čitave noći a rano pred zoru vatra sa hrvatske strane je prestala tako da su kanadske trupe počele sa preuzimanjem terena.

Informer

 

Vozilima su krenuli putem a nedaleko odatle zaustavljeni su na blokadi koja je napravljena sa minama i protivtenkovskim preprekama.

Iza blokade na horizontu video se dim, a u blizini je primećen i maskirani tenk čija je cev bila uperena ka UN trupama.

U 8.00 časova na tom mestu dogovoreno je između generala Kalvina i Rahima Ademija da se blokada skloni u roku od četiri sata.

Nakon četiri sata blokada još uvek nije sklonjena. U 13.00 časova generali su se ponovo sreli i general Ademi je tražio ponovno odlaganje.

Informer

 

Nedaleko odatle je bila grupa novinara i pukovnik Kalvin je pred blokadom održao konferenciju za štampu, a videvši sve to hrvatski vojnici počeli su da sklanjaju blokadu.

Hrvatske snage su brzo krenule sa povlačenjem na pozicije od 9. septembra. Povlačenje je verifikovano u 18.00 časova 17. septembra.

Pukovnik Kalvin je kasnije izjavio: „27 pripadnika (hrvatske vojske) je ubijeno ili ranjeno tokom borbenih dejstava sa mojom borbenom grupom tokom 14 dana u Medaku“. Hrvatska i danas negira ove događaje.

Informer

 

U Kanadi je istina o događajima i sukobu kanadskih i hrvatskih snaga dugo skrivana. Vojnici nisu mogli da veruju da se o ovom sukobu u Kanadi ništa nije znalo.

Tek 1. decembra 2002. godine tokom okupljanja je nagrađena hrabrost koju su tada pokazali. U pozdravnom govoru guverner Adrijan Klarkson: „Prosta činjenica je da je samo mali broj, nas Kanađana, znao šta ste vi učinili 1993. godine u Hrvatskoj.

Vaša dela su bila ništa manja od herojskih, a vaša zemlja to nije tada priznala.“