Autor: Informer.rs

28.02.2024.

22:39

Foto: Foto: Printscreen

Vesti

Fantomski birači i potpuna kontrola medija: Izveštaj ODIHR o izborima 2012. svedoči da je Đilasov režim tada pokušao najveću izbornu krađu u istoriji!

Ipak, sve što je Đilasov režim uradio sa ciljem da pokrade biračku volju nije bilo dovoljno, zahvaljujući ogromnoj i nedostižnoj podršci naroda SNS-u.  

ODIHR je 2012. konstatovao da je na izborima glasao veliki broj fantomskih birača, ljudi koji uopšte nisu bili upisani u birački spisak. Zbog toga vlast, kršeći uputstva RIK-a, nikome nije dozvolila uvid u birački spisak, pa čak ni posmatračima ODIHR-a.

Vlast je, štaviše, na sve moguće načine pokušala da spreči bilo kakvu kontrolu izbornog procesa od strane nezavisnih posmatrača. ODIHR je u izveštaju naveo i da je vlast tokom kampanje zastrašivala birače i zloupotrebljavala sredstva iz državnog budžeta, dakle novac svih građana Srbije.

Kada je reč o medijima, ODIHR je konstatovao da su javni servis RTS, privatni mediji i RRA (današnji REM) bili pod apsolutnom kontrolom Đilasovog režima, zahvaljujući ekonomskim pritiscima vlasti na medije. To je rezultiralo činjenicom da je čak 70 odsto izveštaja o aktivnostima vlasti bilo pozitivno, a samo jedan odsto negativno! Takođe, vlast je ODIHR-u i ovde onemogućila da obavi svoj zadatak, jer RRA nije dozvolio posmatračima da prate njihov rad tokom kampanje i imaju uvid u prigovore na izveštavanje medija.