04.03.2024.

10:06

Foto: Tanjug

Vesti

Posmatrač OEBS-a: Izbori u Srbiji su bili slobodni i pošteni! Međunarodna istraga bi bila uvreda za Srbiju!

- Kao iskusan međunarodni posmatrač moram pozitivno da ocenim parlamentarne izbore u Srbiji, kao slobodne i poštene. Sam izborni proces bio je demokratski i transparentan - rekao je Kaloh u intervjuu za današnje Novosti. 

Ocenjujući glasanje na biračkim mestima na kojima je bio prisutan, Kaloh kaže da je, po njegovim zapažanjima, proteklo uredno i bez problema. 

- Nije bilo nikakvih incidenata. Nikakva politička propaganda nije bila vidljiva ni izvan ni unutar biračkih mesta. Na biralištima su viđeni predstavnici nevladinih organizacija, koji su nesmetano obavljali svoj posao - istakao je Kaloh.

Naveo je da je na dan izbora, zajedno sa belgijskim parlamentarcem, obišao deset biračkih mesta u centru Beograda, Savskom vencu, Zemunu i Batajnici i da su se na svakom od njih zadržali pola sata i više, što je dovoljno da se stekne objektivan utisak o tome kako se sprovode izbori. 

Izjave Klemena Grošelja

Osvrćući se na izjave slovenačkog evroposlanika Klemena Grošelja o navodnim neregularnostima izbora u Srbiji, Kaloh ističe da su najsmešnije njegove izjave u kojima je okarakterisao sveprisutnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima.

- Srbija očito ima proaktivnog predsednika, u čemu je problem? Da li je potrebno da predsedničke aktivnosti i obaveze potpuno stanu zbog različitih Grošelja? - istakao je Kaloh.

Informer

Rezolucija EP

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, Kaloh je odgovorio da takva rezolucija nije fer prema Srbiji. 

Navodeći da su u njoj kao nedostaci navedeni slučajevi gužve na biračkim mestima, kršenja tajnosti glasanja i slučajevi grupnog glasanja, on ističe da lično ništa od toga nije zapazio.

- Na nekim biračkim mestima je zaista bilo dosta birača, ali to je praznik demokratije - rekao je Kaloh.

Ističe da je od 2012. godine Srbija i službeni kandidat za ulazak u EU i da  Evropska komisija ističe da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu u EU i ocenjuje da ovakve rezolucije Evropskog parlamenta nepotrebno ruše međusobno poverenje. 

Kaloh ukazuje da je nekakva međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima na izborima potpuno nepotrebna i da bi bila uvredljiva za Srbiju. 

Informer