05.03.2024.

20:45

Foto: Duško Vukajlović

Vesti

Ministar Milićević u Austriji: Drina nikada neće razdvojiti Srbe!

Svečani prijem je okupio predstavnike institucija iz Republike Srpske, Srbije, diplomatskog kora, sveštenstvo SPC, predstavnike srpskih klubova i udruženja u Austriji, kao i druge ugledne zvanice.

-Srpski narod, gde god on živeo, oduvek je gajio iste vrednosti: nepokoreni svetosavski duh i ljubav prema istini i slobodi, ali i prema suverenosti i državnosti. Za slobodu i za svoju državu se vekovima borio, ustajući protiv često neuporedivo većih i moćnijih zavojevača i ugnjetavača. Taj srpski plamen slobode niko i nikada nije mogao da ugasi, ma kolikom se snagom i surovošću služio. Pre nepunih mesec dana, zajednički smo u Orašcu proslavili Dan državnosti Srbije, dan kada je podignut Prvi srpski ustanak i donet prvi srpski Ustav. Danas ovde u Beču s ponosom slavimo Dan donošenja prvog Ustava Republike Srpske, i veoma je važno što to činimo zajedno. Predsednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik uveli su praksu zajedničkog obeležavanja važnih datuma. Verujem da je svima jasno zašto je to važno i zbog čega u tome moramo istrajati. Srbi i srpske zemlje su uvek bili jaki samo onoliko koliko su jedinstveni i složni. Ona četiri ocila ili četiri slova S sa našeg grba i sa kape koju su vekovima naši preci nosili, jasan su nam zavet koji moramo čuvamo – poručio je ministar Milićević.

Ministar je podsetio da je prvi Ustav Srpske usvojen onda kada su Srbi u Bosni i Hercegovini, kao konstitutivni narod, protivustavno nadglasani u Sarajevu i kada je pogažena njihova konstitutivnost. Državnost koju su proglasili u miru i krvlju odbranili u ratu, potvrđena je i kroz Dejtonski mirovni sporazum i Republici Srpskoj je niko ne može oduzeti.

-Vekovima su mnogi pokušavali da nas razdvoje i podele granicom na Drini. Ali nikad u tom zlom naumu nisu uspeli i neće uspeti. Jer reka Drina nije granica koja razdvaja Srbe, nego kičma koja ih spaja. Postoji nešto što je jače od svake administrativne granice, a to je osećaj pripadnosti jednom istom srpskom narodu! Živela Republika Srpska! Živela Srbija! Da budemo jedinstveni gde god bili-  poručio je ministar u svom obraćanju.

Prijem je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, a pored ministra Milićevića okupljenim sunarodnicima obratili su se i predsednik Narodne Skupštine RS Nenad Stevandić, kao i šef Predstavništva Mladen Filipović.