15.03.2024.

10:34

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Zeder posetom Srbiji poručuje da su Nemci i dalje naši saradnici!

- Zeder je jedna od veoma važnih političkih ličnosti u Nemačkoj, on je u prethodnom izbornom procesu trebalo da bude kandidat za kancelara, međutim nije uspeo da dobije tu kandidaturu. Možda je to bio i dobar manevar jer je pobedio Šolc, jer je njegov CDU u tom trenutku bio u padu, međutim sada postoji realna mogućnost da Zeder možda bude novi kandidat za kancelara, tako da je dobro praviti dobre odnose sa tako važnim osobama - rekao je Stojaković za Tanjug.

On smatra da je Zederova poseta izuzetno važna zato što je Bavarska, kao jedna od najbogatijih pokrajina i Evropskoj uniji, jedna od najvažnijih spoljno trgovinskih partnera Srbije jer većina investicija koje su došle iz Nemačke, upravo su došle iz Bavarske i većinu robe koju Srbija prodaje Nemačkoj ide u Bavarsku, što pokazuje da je razmena na jednom rekordnom nivou.

Kometarišući posetu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Prištini, Stojaković je rekao da, ukoliko dinar ne bude vraćen u platni promet na Kosovu i Metohiji i ukoliko ne bude ubrzana priča o formiranju Zajednice srpskih opština, rezultat posete Eskobara će biti uobičajen, vrlo "mršav".

Kako je naveo, od današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, očekuje da predsednik Vučić jasno poruči da otvorene probleme koje Priština ne rešava, konačno počne da rešava.

- Mi sad ulazimo u jedno vrzino kolo u kojem se stvara problem za problemom. Imali smo zaboravljenu ZSO, brutalne izbore na kojim su izrabrana četiri gradonačelnika sa po dva, tri odsto glasova, proterivanje, fizičke napade na Srbe, ukidanje dinara, sad imamo uklanjanje ćiriličnih tabli. Kurti pravi inflaciju anti-srpskog delovanja i jednog mirnog etničkog čišćenja Kosova - rekao je Stojaković i dodao da očekuje da Vučić poruči Lajčaku da Birsel konačno stane na put takvoj ofanzivi i obezbedi normalan život za Srbe na KiM.