Autor: Informer.rs

15.03.2024.

19:30

Foto: Informer

Vesti

Šta je dovelo do krvavog rata 1991. godine? Ovako je Lazanski govorio o propustu komunističke Jugoslavije, da li se slažete?

Lazanski je jasno govorio da 1945. godine na prostorima bivše Jugoslavije nije izvršena denacifikacija.

- Mi smo u ime "bratstva i jedinstva" mnoge stvari iz 1941. i 1942. godine gurnuli pod tepih i nikad se nismo obračunali sa tim idejama do kraja. Naravno da je to buknulo 1991. godine ponovo - pričao je Lazanski tokom medijskog istupanja na nacionalnoj frekvenciji.

On je svojevremeno podsetio na odnos građana Zagreba prema oslobođenju 1945. godine.

- Stari Zagrepčani nikad nisu ulazak partizana 1945. u Zagreb doživljavali kao oslobođenje, već kao "preokret". Ako to gledate na taj način, onda 1991. godina nije bila iznenađenje - isticao je veoma koncizno.

Informer

Podsetimo, Lazanski je još 2019. godine prognozirao šta će se dešavati u Ukrajini.

- SAD ni NATO neće slati svoje snage u Ukrajinu, jer u konvencionalnom ratu nemaju šanse za pobjedu - pisao je diplomata i novinar uz obrazloženje.

- Naime, u situaciji kada bi NATO, ili SAD trupe u Ukrajini bile pred porazom od strane ruske vojske, Brisel i Vašington bi morali da odluče ili da priznaju poraz sa svim političkim i vojnim posljedicama, ili da pribjegnu upotrebi krstarećih projektila sa taktičkim nuklearnim oružjem. U takvoj situaciji, kada „ tomahavk“ rakete mogu da pogode ciljeve u Rusiji za pet do šest minuta, Kremlju preostaje užasno malo vremena da se odluči za nuklearni odgovor, da ga naredi i da ga započne - isticao je.