Autor: Informer.rs

16.03.2024.

10:33

Foto: printscreen

Vesti

Zaupokojena Liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi: Patrijarh Porfirije i Patrijarh Kiril služili opelo vladici Antoniju

Preosvećeni vladika Antonije bio je starešina Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve u Moskvi i vikar srpskog patrijarha. Službovao je od 2006. godine kao vikarni episkop moravički patrijaraha srpskih Pavla, Irineja i Porfirija.

Rođen je u Valjevu, Bogosloviju Sv. Tri Jerarha završio je u manastiru Krki, diplomirao na Moskovskoj duhovnoj akademiji.

Dalje se  usavršavao na Ruskom pravoslavnom institutu Svetog Jovana Bogoslova u Moskvi, gde je predavao i bio dekan. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Odnosi Srpske Pravoslavne Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve u periodu između 1944. i 1950. godine" odbranio je 2019. godine u Prešovu u Slovačkoj.

Objavio je nekoliko knjiga i monografija, prevodio je bogoslovske tekstove sa ruskog na srpski, autor je mnogih članaka i radova objavljenih u ruskom izdanju Pravoslavne enciklopedije. Bio je poznati teolog širom Pravoslavnog sveta i jedan od naših najučenijih vladika.

Povodom sahrane vladike Antonija, patrijarh srpski gospodin Porfirije prvi put od izbora za patrijarha srpskog boravi u Moskvi gde zajedno bogosluži sa patrijarhom ruskim gospodinom Kirilom.

Ovo je prva poseta našeg patrijarha nekoj drugoj sestrinskoj pravoslavnoj crkvi - Ruskoj pravoslavnoj crkvi.