16.03.2024.

11:27

Foto: Masha Bandjur

Vesti

INFORMER U JUŽNOJ MITROVICI! Otac Nenad Stojanović sa Kosova otkriva kako izgleda život iza bodljikave žice (FOTO/VIDEO)

Ova porodica dočekuju vernike i učestvuje u obnavljanju crkve koju je ekipa Informera posetila uoči 20 godina od martovskog pogroma.

Na pitanje naše novinarke Marije Stanković, kakav je osećaj živeti iza bodljikave žice, otac Nenad kaže:

- Mi se trudimo da je ne vidimo jer nam je lakše, deca idu u školu u severni deo Mitrovice, bio sam u strahu ali danas toga nema više jer smo se navikli. Ja sam inače poreklom sa Gnjilana, navikli smo se na ovakav život i uvek smo na oprezu. Ne možemo da idemo bilo gde i čekamo neko bolje vreme - rekao je otac Nenad Stojanović. 

Informer

 

U komšiluku su Albanci, a oni su jedina porodica u ovom delu.

Otac Nenad kaže da koliko toliko imaju dobar odnos.

- Bila je jedna od najlepših crkava, koja je posvećena Svetom Savi, izgorelo je sve, bukvalno je sve nestalo u samo par trenutaka, 2015. godine se ovde vratio liturgijski život i počela je obnova ovog hrama. Pomoću Delija, navijača iz Beograda smo dosta toga sredili - istakao je otac Nenad.

Dodao je da imaju račun na koji mogu da se jave svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu.

Istoričar Luka Jovanović kršten je baš u ovoj crkvi.

Informer

 

- Svaki put kada dođem ovde probudi mi se neka misao i sećanja. Mi smo tek 2015. godine uspeli da dovedemo jednu grupu studenata da očistimo sve ruševine, i tek sam nakon 10 godina kročio u ovu crkvu. Mnoge patriotske i humanitarne oragnizacije, na čelu sa Republikom Srbijom pomažu u obnovi ove crkve - rekao je istoričar Luka.

- Nemojmo zaboraviti da su mnogo manastiri 2004. godine dignuti u vazduh. Ne smemo se boriti, moramo raditi svim silama na obnovi, nas kao duhovnih bića, trebamo nakon toga raditi na obnovi naših spomenika, manastira, ckrva i ono što je najbitnije ne smemo dozvoliti da pomislimo da Albanci mogu da prevladaju i da našu istoriju i crkve prizovu kao svoje - zaključio je istoričar Luka Jovanović.

Ceo prilog pogledajte u videu u nastavku.

Podsetimo, pre dve decenije, 17. i 18. marta 2004. godine, nad Srbima Kosova i Metohije dogodio se pogrom u kome je 16 Srba ubijeno, na stotine povređeno, 4.000 proterano, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava, manastira, svetinja, a više o tome pročitajte klikom OVDE.

Kako možete pomoći

Informer