01.04.2024.

12:57

Foto: Printskrin Youtube

Vesti

Šmit i američke sankcije postaju bezbednosni problem za Srpsku! Karan: Ovde se radi o ataku sile!

Istakao je da američke sankcije predstavljaju silu koja ruši međunarodno pravo.

- Ovde se radi o ataku sile i ne samo kod sankcija, nego i kod primene Dejtonskog sporazuma - naveo je Karan.

Ističe da je Šmit najveća sankcija Srpskoj.

- On nam zatvara sve. Zatvara građanima prava da u posredničkoj demokratiji odlučuju. Zamislite da mi građane na izborima pitamo da li Šmit treba da odlučuje o nama. To je neverovatan apsurd - kaže Karan.

Pojašnjavajući šta zapravo znače sankcije, Karan kaže da "to znači kaznićemo sve one koji ne dozvoljavaju unitarnu BiH".

- Kaznićemo one koje čuvaju Dejtonski sporazum, kaznićemo sve one koji ne dozvoljavaju da ovo bude zemlja samo jednog naroda. I kaznićmo sve one koji žele da se čuje njihov glas u zajedničkim instistucijama BiH - naveo je Karan.

Sankcije, naglasio je, su udar na Srpsku i njene institucije.

- Udara se na ministre, predsednika Republike, predsednika Vlade, predsednika NSRS i srpskog člana Predsedništva BiH. Neko je to čak rekao, kada udarate na institucije to može biti i terorizam - rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

Podsetio je da krivično delo terorizam ima u sebi dve komponente - idelošku i političku i udar na institucije da nešto urade ili ne urade.

- Ovo je može biti jedna vrsta netipičnog, ali mogućeg i terorističkog akta za Republiku Srpsku - zaključio je Karan, prenela je RTRS.