02.04.2024.

09:14

Foto: printscreen

Vesti

Nastavlja se suđenje Hašimu Tačiju: Američki diplomata Berns završava svedočenje pred Specijalizovanim sudom u Hagu

Na suđenju je prošle nedelje svedočio 53. svedok tužilaštva Šon Berns, koji je od avgusta 1998. do jula 1999. bio šef Diplomatske posmatračke misije SAD na tzv. Kosovu, a on će u sudnici biti i danas kada bi trebalo da završi svedočenje. Govorio je o tome kako je tzv. OVK otimala i hapsila Srbe i "nelojalne" Albance, razmenjivala zatvorenike, a rekao je i da je SAD predvidela da će se Albanci sprovesti odmazdu nad Srbima posle ulaska NATO snaga u junu 1999. godine kada je naša vojska napustila KiM.

Nakon njega u sudnicu bi trebalo da dođe naredni svedok, 54. po redu od ukupno 193 sa spiska tužilaštva koliko bi trebalo da govori o svojim saznanjima.

Optužnica tereti Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za progone na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika. 

Uhapšeni su u novembru 2020. godine, a suđenje ima je počelo 3. aprila prošle godine.