Autor: Informer.rs

06.04.2024.

09:59

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Fili je sve jasno - perfidno: Kurti će iskoristiti raspravu o Srebrenici u Generalnoj skupštini, ponovo će optužiti Srbiju za genocid

- On će probati da iskoristi, to je sigurno. Evo, utvrdili ste to i onda je to isto i za KiM. Bojim se samo sile - istakao je Fila za Kosovo onlajn.

On je dodao da se takva namera vidi i iz stalnih ponavljanja optužbi za događaje za koje je utvrđeno da ne postoji odgovornost Srbije ili Srba.

- Takve su im namere. Oni stalno pričaju o Račku, stalno pričaju da su Srbi udavili ona tri dečaka, da su pustili pse na njih iako je Nato utvrdio da to nije tako. Oni i dalje to pričaju. I dalje će pričati - naveo je Fila.

Komentarišući poslednje poruke Kurtija da se radi na tužbi za ratne zločine i genocid Srbije i da tužilaštvo treba da maksimalno radi na procesuiranju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine tokom rata, Fila kaže da je delom reč o predizbornoj retorici.

Informer

 

- Priča o genocide je nemoguća, ali predstoje izbori pa verovatno pojačava ‘do daske’ retoriku i narativ koji inače upotrebljava ne bi li pribavio što više glasača - kaže Fila.

Upozorava da je reč o porukama koje su otvoreno zastrašivanje srpske zajednice, posebno onih koji bi da se vrate ili traže svoju imovinu.

Tvrdi da su u “rizičnoj grupi” svi Srbi koji su tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. imali više od 18 godina.

- To je zastrašivanje ljudi, da svi koji su imali 18 godina tokom rata napuste Kosovo i Metohiju. To je pritisak. Kurti je poručio da tužilaštvo pojača napore?! Pa oni samo tuže Srbe. Sve srpske žrtve, i u BiH, i na Kosovu, ispada da su valjda vršili masovna samoubistva. Nema nigde nikog optuženog za to - naveo je Fila.

- Ne može da se podnese tužba zato što Kosovo neće da uđe kao država u Savet Evrope nego kao teritorija, a teritorije ne mogu da pišu tužbe niti da postupaju. Međutim, ono što Kurti može da uradi je da neka druga država tuži Srbiju za geneocid na Kosovu. To je moguće da se uradi i to će najverovatnije i da urade - smatra Fila.