09.04.2024.

17:16

Foto: S. R.

Vesti

Majci nisu imali srca da kažu da su joj dovezli mrtvog sina s Košara! Obeležena godišnjica smrti Nikole Popovića Džileta

Kragujevčani Marko Marinković i Dušan Stanković ne zaboravljaju "svog Džileta". 

U zoru 9. aprila 1999, baš njih trojica bili su deo jedinice koja je sa tri borbena oklopna vozila krenula u pomoć graničarima na Košarama. Do same karaule nisu mogli. Dejstvovali su sa reona "plava zemlja", a onda su se po naređenju popodne uputili ka Đakovici da bi dopunili municiju. Tu ih je sačekala zaseda.

U eksploziji mine, na licu mesta stradao je Popović, koji je u bovu bio na mestu punioca, a ranjeni su potporučnik Petar Mišić, komandant karaule Dejan Agočević, vozač Žarko Stojković , a i vojnik Darko Osmanović.

Informer

- Četiri meseca smo bili sa Nikolom na Kosovu rame uz rame. Bio je hrabar, pravi delija. Dok smo živi biće u našim sećanjima i nikada nećemo dozvoliti da bude zaboravljen. Svake godine ćemo se okupljati oko njegovog groba i prisećati se ovog mladića - kaže Dušan.

Informer

Nikolin mlađi brat Nenad kaže da mu je on bio uzor kao i svima u kraju.

- Bio je prvi u mnogim stvarima. Njegovi drugovi ga se sećaju i posle 25 godina i prepričavaju zajedničke anegdote. Nisu ga zaboravili ni drugovi iz vojske, stalno zovu porodicu, svraćaju kod nas, puno nam znači ta pažnja - dodaje Nenad.

S tugom se seća dana kada je pred kuću stigao kombi sa telom njegovog brata... 

Informer

- Bio je Vaskrs. Kombi je kružio po naselju, tražili su našu kuću. Sudbina je bila da na ulici sretnu moju majku. Kada je videla mlade vojnike, krenula je ka njima i pružila im uskršnja jaja i rekla im kako i ona ima sina Nikolu u vojsci. Nisu imali srca da joj kažu bilo šta, pa su produžili dalje, tek kasnije su nam rekli da su ga dovezli - priča Nenad koji je tada ima 16 godina.

U naselju Deževski put u Novom Pazaru oslikan je i mural u čast Nikole Popovića, ali i Nasera Vučelja i Zorana Filipovića, koji su takođe poginuli tokom bitke za Košare.