11.04.2024.

15:56

Foto: Tanjug

Vesti

Dačić: Hvala Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije!

- Za nas je to veoma bitno i srpski narod i Republika Srbija će svakako biti večno zahvalni na jednom takvom stavu - naglasio je Dačić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Bočvej. 

On je podsetio da je Srbija sa Ganom uspostavila odnose 1959. godine,  i da je tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio lični prijatelj prvog predsednika Gane Kvame Nkrumaha. 

- Gana je učestvovala i na prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih 1961. godine u Beogradu. Zato sam izuzetno radostan što smo uspeli da revitalizujemo naše odnose nakon svih ovih godina posle raspada Jugoslavije - rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da je 2021. godine predsednik Gane Nana Akufo-Adoi  učestvovao na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu i da mu je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Orden Republike Srbije na lenti za lični doprinos suštinskom unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje sa Srbijom.

Informer

 

- Mi smo ponosni na tradicionalno prijateljske veze i saradnju naših zemalja i ostajemo čvrsto opredeljeni za dalje unapređivanje naših odnosa i produbljivanje naše saradnje u svim segmentima - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da će Srbija i Gana potpisati sporazume koji su bitni za unapređenje bilateralnih odnosa i putem kojih će ta saradnja konkretizovana. 

- Mislim da imamo veoma značajne mogućnosti da uvećamo našu ekonomsku saradnju koja je relativno skromna. Nivo naše robne razmene otprilike je bio negde između sedam i 10 miliona dolara godišnje - rekao je Dačić.

Informer

 

Ministar je naglasio da je važno da ekonomska razmena ubuduće bude veća i da treba obnoviti rad mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju kako bi se poboljšale veze između privrednika, privrednih komora i biznis asocijacija.

- Kada je u pitanju međunarodna politika, mi smo uvek spremni da podržimo Ganu kad god to bude bilo potrebno, bilo da je reč o političkim temama, bilo o podršci određenim temama, rezolucijama, zahtevima, ali i kadrovski - rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da veliki broj studenata iz Gane pohađa fakultete u Srbiji, i ocenio da su oni najbolji ambasadori Srbije kada se vrate u svoju domovinu.