13.04.2024.

06:54

Foto: ATA Images

Vesti

Tajkunska opozicija i dalje ne želi dijalog, već postavljaju ultimatume! Novim zahtevima vređaju inteligenciju svih ljudi!

Oni i dalje zahtevaju spajanje glasanja u prestonici s lokalnim izborima i insistiraju na njihovom odlaganju, iako je izlazak na birališta u glavnom gradu Srbije zvanično raspisan za 2. jun, a predizborna kampanja u toku.

Novi zahtevi

Nakon što su đilasovci u četvrtak demonstrativno napustili dijalog s vladajućom koalicijom u Skupštini Srbije, u kojem su teme bile izborni uslovi i ispunjavanje preporuka ODIHR-a, navodeći da vlast ne želi da razgovara o njihovim zahtevima, otišli su korak dalje, pa su u petak predsednici parlamenta Ani Brnabić poslali novi ultimatum.

Stanković: Providan politikantski trik

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da opoziciji nije cilj da izađe na izbore.

- Vidi se to iz nedostatka želje za pregovorima i konfuznih i nasilnih poruka koje šalju. Namerno politički zatežu da bi izazvali krizu. Kriza je dimna zavesa za nedostatak spremnosti da se učestvuje na izborima i izraz želje da se nanese reputaciona šteta Srbiji kao političkoj zajednici. Svesni da su upali u živi pesak svojih političkih zabluda, gube rejting i veštački prave famu o izborima koji su, navodno, namešteni. Providan politikantski trik sračunat s ciljem navodne delegitimizacije vlasti u zlom trenutku pritisaka na Srbiju sa svih strana - rekao je Stanković.

Đilasova koalicija sad zahteva da se obustave izborne radnje do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, da se pripreme neophodne izmene propisa u cilju sprovođenja preporuka ODIHR-a i da se ugovori "jedinstven termin" održavanja beogradskih izbora, te da se, kako navode, u što kraćem roku izradi nužan zakonski osnov za formiranje komisije koja bi pratila birački spisak.

Upitana da prokomentariše poslednji potez tajkunske opozicije, potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić ocenila je da je jezik ucena definitivno manir osipajuće koalicije Srbija protiv nasilja.

- SNS i predsednica Skupštine Ana Brnabić izašli su u susret svim zahtevima koji se ne kose sa Ustavom i zakonima, međutim, njima ne ide u prilog da se održe izbori. To vidimo iz ponašanja koje ne može da se objasni drugačije nego kao bežanje od odgovornosti. Rejting im je, zbog svega što su pričali i radili, značajno uzdrman i svesni su da na sledećim izborima ne mogu da ponove isti rezultat. Novim zahtevima koje su uputili vređaju inteligenciju svih ljudi, koji vide da se ovde ne radi o uslovima, već o traženju opravdanja za neuspešnu i destruktivnu politiku koju su vodili prethodnih godina - objasnila je Božićeva.

Informer

 

Isti stav podelila je i direktorka televizije Studio B Ivana Vučićević, navodeći da vuk dlaku menja, ali ćud nikada.

Informer

- Tako se, u najkraćem, može opisati destruktivno ponašanje opozicije oko primene preporuka ODIHR-a. Iako im država neprestano pruža ruku i nudi dogovor, popuštajući i pomerajući čak i datum izbora, Đilasovoj opoziciji ni to nije dovoljno, već nastavljaju da prete i dižu tenzije - rekla je direktorka Studija B!

Žele razbijene glave

Šef poslaničke grupe Milenko Jovanov smatra da smo došli u paradoksalnu situaciju, jer SPN neće da realizuje sopstvene predloge.

- Oni su tražili formiranje komisije koja bi trebalo da vrši određena istraživanja i reviziju biračkog spiska, a sada neće da daju imena da bi se ta komisija formirala. Dakle, oni sada opstruišu sprovođenje sopstvenog predloga. Mi nikada nismo imali posla sa ovakvim diletantima i političkim neznalicama, koje se ponašaju kao razmažena derišta - naveo je on.

Informer

 

To predstavlja jasan odgovor, navodi Jovanov, da SPN ne želi nikakav dijalog.

- Plaši me da će sve ići u drugom pravcu, a to je ono što je izjavila Marinika Tepić, da će biti razbijenih glava po ulicama. Sve pokazuje da su spremni pre na takve avanture nego na bilo kakvu vrstu razgovora, ali Srbija je ozbiljna država i neće dozvoliti da bilo ko pravi cirkus bez sankcija! - poručio je Jovanov.

Marijan Rističević, poslanik

Opozicija želi da podigne ucenjivački kapital. Mi nemamo problem sa opozicijom, već sa Šolakovim i Đilasovim biznisom. Oni su medijski sponzori svih ovih svinjarija koje opozicija pravi. Mi moramo da se bavimo uzrokom, a ne posledicom.