14.04.2024.

09:54

Foto: Tanja Andric

Vesti

Dačić jasan: Izvlačenje Srebrenice iz konteksta rata u BiH je zloupotreba!

To je, podvukao je za TV Prva, otvaranje Pandorine kutije za razne rezolucije i razne vrste osuda.

Dačić je kazao da je cinično da Nemci i Turci predlažu rezoluciju o genocidu.

- Ako pogledate šta se dešava u Africi, aktuelnu Namibiju i odnos Nemačke, koja je ubila 20.000 ljudi početkom 20 veka u toj zemlji. Vratili su 1.000 lobanja Afrikancima. Holandija je priznala da je činila zločine dok su upravljali kolonijama, da ne govorimo o Belgijancima koji su imali zooološki vrt Afrikanaca. I ako se doda turski genocid nad našim narodom i Jermenima - ukazao je on.

Rekao je da je izvlačenje jednog događaja kao što je bila Srebrenica iz konteksta rata u BiH zloupotreba

Izvlačenje jendog događaja kao što je bila Srebrenica iz konteksta rata u BiH jeste zloupotreba teme.

- Kako može da postoji genocid na teritoriji jedne opštine? - upitao je Dačić.

On je rekao da se rezolucijom i genocidu verovatno poručuje muslimanima da se vodi briga o njima, kako ne bi tematizovali stanje u Gazi, a s druge strane biće sigurno zloupotrebe od muslimanskog faktora, da se pokuša ostvariti neko jedinstvo preko toga.

- Kada pomenete Kosovo kažu nemojte da se vraćate u prošlost, a oni se vratiše sada u 1995. Predsednik Ruande, koja je predložila rezoluciju, je rekao da je poslednji genocid u moderno doba bio u Ruandi, a to je bilo 1994 - ukazao je Dačić.

Rekao je da se rezolucijom želi izvršiti dodatni pritisak na Srbiju, ali i da se ospori postojanje Republike Srpske.

- Iako se ne spominje Srbija ne možemo sedeti skrštenih ruku, jer ako se govori o toj temi neko mora stojati iza toga, a to su država i narod. Ne može se reći odgovoran je tamo neki komandant. Nije to Amerika gde je za zločine u Vijetnamu odgovarao neki poručnik. Postoji mogućnost traženja ratne odštete - ukazao je on.

U vezi sinoćnjeg napada Irana na Izrael kazao je da je to samo jedan dodatni destabilizujući faktor, podsećajući da već godinama i decenijama unazad traju poremećeni odnosi Irana i Izraela i da se to savršeno uklapa u inače poremećeni odnos snaga na Bliskom istoku i u svetu.

- Možemo da gledamo izolovano na ono što se noćas dešavalo, ali ne možemo da ne kažemo da je pre neki dan Izrael napao Iran gađanjem konzulata u Siriji. Ovo je odgovor na to što je urađeno - objasnio je on.

Dačić je rekao da se mora zaustaviti dalja eskalacija, i ocenio da je teško očekivati da će na sednici Saveta bezbednosti biti doneta neka rezolucija.

Pozicija Srbije, kazao je, zalaganje za miroljubivu koegzistenciju, a to znači da zalaganje za rešavanje problema mirnim putem i da zaštita nacionalnih i državnih interesa.