19.04.2024.

07:00

Foto: Informer

Vesti

11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma! Dačić: Kurti nema nameru da pravi ZSO, EU više nema kredibilitet!

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je taj sporazum, nažalost, samo tužna epizoda i tužno sećanje na to da je u ovom trenutku, 11 godina posle, veoma upitan kredibilitet Evropske unije kao medijatora i garanta za sprovođenje Briselskog sporazuma.

- Bio sam jedan od potpisnika, zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton. Eštonova je najavila da će uskoro posetiti Beograd, što će biti prilika da razgovaramo o tome zašto nije realizovano ništa od onoga što je bila obaveza Prištine. Sada je jasno da je EU izgubila kredibilitet, jer se takozvano 'Kosovo' očigledno igra kredibilitetom EU, a Brisel mu to dopušta. Aljbin Kurti je samo dan posle sramne odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči prijem takozvanog 'Kosova' u tu organizaciju izjavio da ZSO neće nikada ni da se formira!?! I niko na to ne reaguje?! Još je rekao da Srbi 'imaju previše prava'?! - ogorčen je Dačić.

Činjenice o ZSO

* Treba da je čine deset opština sa srpskom većinom severno i južno od Ibra
* Treba da obuhvata oko 20 odsto teritorije Kosova i Metohije
* Treba da ima simbole, predsednika, veće, statut, odbor, administraciju
* Treba da kontroliše policiju, zdravstvo, školstvo, finansije, energetiku, infrastrukturu
* Treba da ima mogućnost blokiranja odluka Prištine koje su suprotne interesu Srba
* Treba da ima direktnu institucionalnu vezu sa Beogradom

Prema njegovim rečima, uzrok svih problema na Kosovu i Metohiji je to što Priština ne želi da ispuni ništa od obaveza iako je to samo jedna jedina obaveza iz Briselskog sporazuma.

- Sada imate vrhunac cele te političke i svake druge krize koja se ogleda kroz trajnu nestabilnost na KiM, nedostatak institucija, teror na Srbima, što se sve prenebregava u pokušaju da se lažna država na silu ugura u Savet Evrope. Zajednica srpskih opština mogla bi da nadomesti sve probleme koji trenutno postoje u pokrajini. Videli smo jasnu i izraženu želju da oni nemaju nikakvu nameru da to formiraju, već je njihova jedina želja da se Kosovo i Metohija etnički očisti od Srba - upozorava Dačić.

Nikola Selaković, Ministar za rad

Srbi žive u getu na Kosovu i Metohiji. Proterali su 219.000 Srba! Kosovo je teritorija sa najmanjim procentom povratnika nakon ratnog perioda na svetu. Nad srpskim narodom se sprovode etničko čišćenje i kulturni zločin, a neko izađe pred Evropu i kaže: 'Evo, ova teritorija je ispunila uslove za članstvo u Savetu Evrope.' Sramota!