27.04.2024.

11:58

Foto: Reuters

Vesti

Panika u Kurtijevim i nemačkim redovima! Vučić vodi uspešnu kampanju da se odloži prijem Kosova u Savet Evrope!

Švabe je rekao da je postizanje većine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope veoma značajan korak, ali da ima još puno posla.

- Iz današnjeg ugla, šanse su 50/50 odsto. Značajan korak koji smo napravili sa većinom u Parlamentarnoj skupštini svakako je ostavio utisak na vlade, ministre i odbore. Ali ima još mnogo toga da se uradi - rekao je Švabe za "Dojče vele", što je izazvalo paniku u Prištini i tamošnjim medijima.

Informer

 

Još skeptičniji je Gerald Knaus, predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI). Knaus je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi uspešnu kampanju za odlaganje glasanja o članstvu Kosova.

- Primećujemo da predsednik Srbije vodi uspešnu kampanju da ubedi ključne zemlje u Evropi da za sada odlože glasanje o prijemu Kosova, čini se da će predsednik Vučić dobiti ovu bitku - rekao je Knaus.

Saglasni su da će Kosovu biti potrebno mnogo diplomatskog rada u narednim nedeljama, do sredine maja, kada će se sastati Komitet ministara Saveta Evrope.

Kažu da je, pored direktnih diplomatskih borbi protiv kampanje Srbije, činjenica da u Evropi nedostaje pažnja prema malim zemljama, s obzirom na ozbiljne probleme sa Ukrajinom, Pojasom Gaze i pretnji Izraelu od Irana.