01.05.2024.

12:50

Foto: Informer

Vesti

Đurić poručio Konakoviću: Nastavićemo javno da iznosimo istinu!

On je tako reagovao na objavu Konakovića na društvenoj mreži Iks u kojoj je optužio Đurića da je lagao tokom govora na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravljalo o situaciji u BiH.

- Takav rečnik kakav Vi koristite ne samo da se ne koristi u diplomatiji, nego se ne koristi ni na ulici. Ono što Vama zapravo smeta je što se neko usudio da javno iznese istinu. To ćemo nastaviti da činimo i u narednom periodu, ne vređajući nikog - poručio je Đurić Konakoviću.

Đurić je tokom govora na sednici SBUN rekao da je za dugotrajan mir, stabilnost i pomirenje, jedini put da sve žrtve u BiH imaju podjednaku pravdu.

- Dajte da pripremimo novu rezoluciju koja će voditi ka pomirenju i koja će imati konsenzus i voditi ka napretku. Povucite rezoluciju i da imamo isti stav prema svim žrtvama - rekao je Đurić.

On je kazao da se obraća u ime Srbije koja štiti mirovni sporazum, ali i koja smatra da treba čuvati sećanje na dignitet više stotina hiljada žrtava, jer bez obzira na naiconalnu i versku pripadnost, žrtve zaslužuju istu pravdu i ravnopravno postupanje i poštovanje.

Kako je rekao, Srbija dosledno i uporno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske i Federacije BiH i naglasio da buduće generacije ne zaslužuju da žive u sistemu koji ponavlja stalno iste narative.

- Mislim da svi treba da pognu glavu pred svim žrtvama u BiH bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost - rekao je Đurić i dodao da pravda mora da bude ista za sve žrtve rata u BiH, jer je to jedini način za mir i pomirenje.

- Razloge za ovu rezoluciju, otkrio je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković kada je nedavno rekao da takva Srbija ne zaslužuje ništa osim prezira, ni ruku saradnje i rekao da želi da otvori sudski postupak protiv Srbije. To govori da ne želi ni pomirenje, ni dobrosusedske odnose - rekao je Đurić.