Autor: Informer.rs

09.05.2024.

16:51

Foto: Foto: Informer.rs

Vesti

Vesić: Ulagaćemo u naše saobraćajnice da budu prilagođene zahtevima vremena (FOTO)

On je otvarajući kongres Udruženja špeditera Jugoistočne Evrope rekao da je završen tender koji će omogućiti postavljanje 320 elektropunjača na auto-putevima u Srbiji.

Informer

 

"Dogovorili smo takođe da se na ulazima u Srbiju omogući punjenje vodonikom pošto sve više kamiona koristi vodonik, jer želimo da prilagodimo naše auto-puteve i saobraćajnice i da se prilagodimo vremenu koje dolazi, a pre svega električnim vozilima i drugim vozilima koja koriste alternativna goriva", rekao je Vesić.

Dodao je da se radi na projektu pretvaranja postojećih 1000 kilometara auto-puteva u pametne auto-puteve kako bi se omogućilo korišćenje naprednih tehnologija. 

Prema njegovim rečima radi se i na pripremi Zakona o infrastrukturi za alternativna goriva koji će biti usvojen do kraja ove godine.

Informer

 

"To je deo naših obaveza iz pristupne agende prema Evropskoj uniji i trudićemo se da pratimo sve trendove kada je u pitanju saobraćaj", naglasio je Vesić.

Govoreći o izgradnji saobraćajnica, rekao je da je što se pruga tiče Srbija zemlja koja u ovom trenutku gradi najviše kilometara brzih pruga u Evropi.

Kako je naveo završeno je 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada, početkom decembra će biti završeno 108 kilometara između Novog Sada i Subotice, pa ćemo imati 184 km brze pruge, a kada Mađari završe svojih 166 km do Budimpešta do kraja 2026. godine, Beograd i Budimpešta će biti povezani brzom prugom.

Najavio je da će do kraja godine početi gradnja 230 km brze pruge između Beograda i Niša, da se sa Evropskom unijom projektuje brza pruga od Brestovca prema Preševu i da je sa vladom Severne Makedonije dogovoren produžetak brze pruge do Skoplja, od 50 km, pa će prema njegovim rečima brzom prugom biti povezani Budimpešta, Novi Sad, Beograd, Niš, Skoplje.

Informer

 

Dodaje i da će vremenom biti izgrađeno 1.520 km brze pruge između Budimpešte i Atine. 

"Nismo zaboravili ni rekonstrukciju regionalnih pruga koje su podjednako značajne, do sada smo rekonstruisali 840 kilometara pruga, a čeka nas još oko 2.000 kilometara", rekao je Vesić.

Istakao je da se radi i rekonstrukcija pruge između Šapca i Zvornika, što je deo pruge Beograd - Sarajevo i kao i da je završena rekonstrukcija pruge Beograd - Bar u delu kroz Srbiju.
Naveo je da bi ove godine trebalo da se završi 166 km auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Predsednik Nacionalne asocijacije špediterskih društava Srbije Slavoljub Jevtić je naveo da članovi ove asocijacije pokrivaju 70 odsto našeg spoljnotrgovinskog prometa i dodao da će kongres, koji se održava pod imemom "Kuda ide logistika" usvojiti deklaraciju koja će biti upućena vladama zemalja članica.