14.05.2024.

07:53

Foto: Aleksandar Jovanović Cile/printscreen

Vesti

Oni koji za molitvu ne znaju, ne znaju ni za praštanje i veru! Vujičić osudila zabranu ulaska na KiM patrijarhu Porfiriju

Poručila je predsednica Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić nakon odluke prištinskih vlasti da se patrijarhu Porfiriju zabrani ulazak na KiM

Njeno saopštenje prenosimo u celosti: 

"Svake godine u maju Sabor SPC započinje zasedanje liturgijom u vekovnom sedištu srpskih arhiepiskopa i patrijarha u Pećkoj patrijaršiji, koja više od sedam vekova odoleva osvajačima i čuva slavne i teške trenutke sećanja na srpsku istoriju, sabirajući verni narod i pomažući pripadnicima svih konfesija.

Zabranili su srpskom narodu na Kosovu i Metohiji sva prava  i slobode dostojne čoveka. Stavili su nam katance na kuće, lance na ruke, ukinuli pravo na rad, lečenje, slobodu govora, a sada i bezumnom odlukom ukidaju pravo verskih sloboda.  

Ovo nije prvi put da se poglavaru SPC zabrani dolazak u njegovu kuću, podsetimo se dramatičnog trenutka po srpski narod 2022. godine. 

Ne postoje vrata koja su za patrijarha SPC zatvorena, ali izopačeni umovi od mržnje su se dosetili i pomislili da mu mogu zatvoriti vrata njegove kuće i srpskog duhovnog, kulturnog istorijskog mesta sabiranja. 

Oni koji za molitvu ne znaju, ne znaju ni za praštanje i veru u suživot. Zlo nikada neće pobediti istinsku ljubav u svevišnjeg niti moći da obriše postojanje i trajanje jednog naroda bez obzira na teška iskušenja koja su pred nama.

Verujem da nakon ovog iracionalnog postupka Prištine, neće izostati reakcija međunarodne zajednice, kao i svih glasnogovornika ljudskih prava i verskih sloboda, kao ni osuda ove sramne odluke o zabrani ulaska poglavara i arhijereja SPC na KIM", napisala je Vujičić.