15.05.2024.

15:35

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Vesti

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!

Redakcija "Jedinstva" već jednom je bila izložena egzodusu s obzirom da su nasilno proterani iz Prištine 1999. godine iz prostorija koje su vlasništvo zaposlenih i za koje imaju kompletnu dokumentaciju i posedovni list. 

Kako se navodi, to je grub udarac na slobodu medija i informisanja, ali i na sve novinare i zaposlene u "Jedinstvu" koji osam decenija profesionalno, hrabro i požrtvovano obavljaju jedan od najtežih i najizazovnijih poslova.

Ističe se da je cilj ponovnog proterivanja "Jedinstva" da Srbi ostanu potpuno uskraćeni za istinite i pravovremene informacije, koje dobijaju putem štampe. 

"Kao i uvek kada se radi o ugrožavanju ljudskih i institucionalnih prava našeg naroda u pokrajini, ne postoji nikakav pravni dokument kojim bi se dokazalo da 'Jedinstvo' bespravno koristi prostor u ulici Kralja Petra Prvog u Kosovskoj Mitrovici, pa se zbog toga i ovog puta pribeglo pretnji golom silom i specijalnom policijom koje su upućene novinarki i direktorki ovog lista, gospođi Radi Komazec", navodi se u saopštenju.

Kancelarija dodaje i da činjenica da je to samo poslednji u nizu incidenata koji se poslednjih meseci događaju gotovo svakodnevno, pokazuje da režim Aljbina Kurtija nastoji da stalno održava atmosferu zastrašivanja i podgrevanja kolektivne psihoze i mržnje prema Srbima i na taj način izazove njihov konačni egzodus sa prostora Kosova i Metohije.  

"Naravno da su ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije protivnici dijaloga i bilo kakve normalizacije na terenu i umesto šansi za napredak nude mržnju i beznađe", navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi i da će obavestiti sve međunarodne misije o tom udaru na "Jedinstvo" i slobodu štampe i da će pomoći zaposlenima u redakciji da se sa ovim izazovom izbore.

"Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković će tokom boravka u Briselu obavestiti posrednika u dijalogu o pretnjama i udaru na ovaj ugledni list i njegove zaposlene", navodi se u saopštenju.