16.05.2024.

08:05

Foto: AP Photo/printscreen

Vesti

On nikada neće odustati od Srbije i svog naroda! Najviši državni zvaničnici najoštrije osudili pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću!

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je da očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa i podsetio je da su takve pretnje dolazile i ranije u poršlosti.

"Ovakve monstruozne pretnje su već dobro poznata matrica po kojoj u izuzetno važnim i sudbonosnim trenucima za Srbiju pokušavaju da slome predsednika Vučića dok se on bori i ulaže nadljudske napore kako bi Ujedinjenim nacijama onemogućio usvajanje rezolucije o Srebrenici i spasao Srbe stigme da nose etiketu genocidnog naroda. Ali neće im proći!", rekao je Vučević.

Kako je rekao, predsednik Vučić je pokazao i dokazao, mnogo puta do sada, da ga nikakve pretnje i pritisci ne mogu uplašiti i uzdrmati, već će ga učiniti još jačim u borbi za Srbiju i za njene građane kao i za sve buduće generacije.

"Ovo nije samo napad na Aleksandra Vučića nego i na instituciju predsednike jedne zemlje. Skandalozno ali očekivano što nema nikakve osude ovako monstruoznih pretnji  njegovih političkih protivnika, koji time samo pokazuju svoje pravo lice. Živela Srbija!", poručio je srpski premijer.

Informer

 

Predsednica Narodne skupštine Srbije, Ana Brnabić istakla je da pretnje Vučiću ni prethodnih godina nisu bile malobrojne ali da su, kako je rekla, gnusne u trenutku kada on ulaže nadljudski napor da sačuva našu Srbiju i naš narod od svih pritisaka koje nam nameću.

"Verujem da nije slučajno da se ovako otvoreno i monstruozno šalju upravo u ovakvom trenutku. Kukavice, kojima smeta čovek koji se bori za jaku i slobodnu Srbiju, koja ne da na sebe i koja vodi samostalnu politiku, sakrile su se iza pseudonima i misle da mogu da ga uplaše, da će ga pretnjama smrću naterati da odustane. Znam čoveka - nećete ga uplašiti i nikada neće odustati", navela je ona na nalogu na mreži X.

Brnabić ističe da godinama unazad upozorava da svakodnevno vređanje i blaćenje Aleksandra Vučića, svakodnevni napadi i kriminalizacija njegove porodice u jednom delu javnosti vode upravo ka ovome.

"Odsustvo osude takvih napada i ponekad čak i divljenje i odbrana onih koji te gnusne napade sprovode, doveli su nas dotle da neko misli da je normalno pretiti smrću nekome, samo zato što se sa njim ne slažete. Takvi postupci su apsolutno neprihvatljivi i nemaju mesto u našem društvu. Pozivam nadležne institucije da hitno reaguju", naglasila je Brnabić.

Pretnje upućene predsedniku države, prvi potpredsednik vlade Srbije Siniša Mali ocenio je sramnim i zastrašujućim i dodao da su takvi postupci apsolutno neprihvatljivi.

"Pretnje smrću u trenutku kada se predsednik svakim danom bori za mir, stabilnost i bolji život građana, su i više nego sramne i zastrašuju. Onima koji takve pretnje upućuju svakodnevno, poručujem: Nećete uspeti. Predsednik Vučić nikada neće odustati od svoje zemlje i svojih građana. I nakon ovih pretnji izaći će još jači, jer je njegov najveći motiv prosperitet naše zemlje. Njegova snaga su rezultati koji su svakim danom sve veći i oni koji upućuju ovako gnusne pretnje, to vrlo dobro znaju", naveo je Mali na instagram nalogu.

On je pozvao nadležne institucije da hitno reaguju.

Ministarka pravde, Maja Popović poručila je da je nedopustivo što pojedinci pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica vide kao priliku da prete predsedniku Srbije i isti scenario priželjkuju u Beogradu. 

Dodala je da takve pretnje treba da budu hitno procesuirane, a slovačkom premijeru poželela je brz oporavak.