18.05.2024.

18:10

Foto: Ministarstvo bez portfelja

Vesti

Ministar Milićević govorio na otvaranju 26. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore (FOTO)

Ministar je poručio mladima iz dijaspore da su u Srbiji u svojoj kući i da su im vrata u Beogradu uvek otvorena. Zahvalio im se na tome što  širom sveta čuvaju i proslavljaju bogato kulturno nasleđe koje naš narod neguje kroz pesmu, igru i tradiciju, a koje nas povezuje i podseća na naše korene, bez obzira na to gde živimo.

- Draga deco, najvažnije je da sačuvate svoj jezik i ćirilično pismo, srpsku kulturu, tradiciju i istoriju, kao i da se posle završenih škola u inostranstvu jednog dana vrate u svoju otadžbinu. Nikada da ne zaboravite svoju trobojku, koja je simbol naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - rekao je ministar i istakao da sve nas trobojka podseća na hrabrost predaka, ali i podstiče da donosimo hrabre i odgovorne odluke za bolju budućnost svih naših sunarodnika.

Informer

 

Ministar je posebno naglasio odgovornost njega i njegovih kolega iz državnog rukovodstva koji danas odlučuju o budućnosti zemlje, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem i pozvao sve sunarodnike da podrže odgovornu i vizionarsku državnu politiku.

- Danas nam je jedinstvo najpotrebnije, važno je jedinstvo svih naših sunarodnika gde god živeli, jer Srbija i Srbi su uvek bili jaki onoliko koliko su jedinstveni - istakao je ministar Milićević.

Manifestaciju je otvorio ministar kulture Nikola Selaković. Na saboru srpskog folklora učestvuje oko 1600 izvođača iz ukuno 21 folklornog ansambla srpske dijaspore iz različitih zemalja: Austrije, Italije, Mađarske, Rumunije, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske i Švedske.