Autor: Informer.rs

19.05.2024.

12:50

Foto: Ata images

Vesti

Nevolje u raju, CRTA udarila na Manojlovića: Podnet prigovor protiv liste "Kreni-Promeni" na Vračaru!

U obrazloženju prigovora na rešenje o proglašenju liste se dalje navodi:

- Navedeno Rešenje pobija se pre svega zbog toga što je Izborna komisija pogrešno i netačno utvrdila činjenično stanje i na tako pogrešan i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje nije pravilno primenila zakon.

Naime, Izborna komisija je u pobijanom rešenju konstatovala da je uz izbornu listu priložena dokumentacija propisana članom 42 Zakona o lokalnim izborima, čijim pregledom je utvrđeno da je pravno valjana, ne navodeći koliko je podneto pravno valjanih pismenih izjava birača koji podržavaju Izbornu listu. - 

Informer

Razlozi zbog kojih Tupanjac podnosi prigovor je:

- U rešenju Izborne komisije stoji da je uz izbornu listu Sava Manojlovića dostavljeno 370 valjano potpisanih pismenih izjava, dok Zakon propisuje 600 neophodnih izjava u jedinicama lokalne samouprave koje u trenutku raspisivanja izbora imaju najviše 70.000 upisanih birača (Vračar ima 63.673 birača);

Informer

- Rešenjem nije pravilno primenjen član 41 Zakona o lokalnim izborima koji nalaže da na izbornoj listi mora da bude najmanje 40% pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih 5 kandidata po redosledu na listi (prvih 5 mesta, drugih 5 mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola. Na listi Manjlovića za Vračar je 19 osoba ženskog i 10 osoba muškog pola, što je 34,48 % pripadnika manje zastupčjenog pola.

Informer

- Izostali su i bitni elementi Rešenja, poput opisa činjeničnog stanja i dokaza na osnovu kojih je utvrđeno, razloga koji su bili odlučujući za ocenu svakog dokazapropisi i razlozi za utvrđivanje činjeničnog stanja, mada postoji kratko izlaganje zahteva stranke.

Informer