20.05.2024.

07:26

Foto: predsednik.rs

Vesti

Poslednji susret Vučića i Raisija bio je 2022. godine u Njujorku! Iranski predsednik imao čvrst stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uprkos brojnim pritiscima!

Podsetimo, lideri dve zemlje - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem sastali su se u semptembru 2022. godine, na marginama Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predsednik Vučić se tada zahvalio predsedniku Raisiju na doslednom, čvrstom i principijelnom stavu Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uprkos brojnim pritisicma, što Srbija posebno ceni.

Informer

 

S druge strane, predsednik Raisi je tada naglasio da će Islamska Republika Iran nastaviti da se pridržava načela poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja, te da će pozicija njegove zemlje po ovom pitanju ostati nepromenjena u slučaju Republike Srbije, u skladu sa principima međunarodnog prava i Povelje UN.

Vučić je više puta sa tragično nastradalim iranskim predsednikom razgovarao i telefonski.

Poslednji put u januaru ove godine, predsednik Srbije je izrazio saučešće  povodom terorističkog napada u gradu Kermanu, kada je u dvostrukoj eksploziji stradalo više od stotinu ljudi.

- Srbija osuđuje svaki oblik terorizma - rekao je u razgovoru predsednik Vučić.

Vučić je i tada zahvalio Raisiju na podršci Irana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ga je šokirala vest o nesreći koja se desila predsedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju kada  je jedan od helikoptera iz konvoja u kojem je bio i predsednik "imao teško sletanje". 

- Šokirala me je vest o nesreći koja se desila predsedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju. Nadam se da će ovaj slučaj biti ispitan, kao i da će iranski narod sačuvati stabilnost - naveo je Vučić.

Danas je vest o smrti iranskog predsednika potvrdio potpredsednik te zemlje Mohsen Mansuri. Raisi je poginuo prilikom pada helikoptera, a sa njim je bio i ministar spoljnih poslova te zemlje.

Iranska državna TV takođe je javila da je potvrđena pogibija iranskog predsednika Raisija i šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana, navodi Bi-Bi-Si.

Prethodno je o pogibiji Raisija i Amir Abdolahijana javila iranska novinska agencija Mehr, što je za Rojters jutros potvrdio i jedan neimenovani iranski zvaničnik.