21.05.2024.

12:52

Foto: tehran.mfa.gov.rs

Vesti

Ambasador Srbije u Teheranu: Pogibijom predsednika i ministra Irana, Srbija je izgubila dva važna prijatelja!

On je za Tanjug rekao da su predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bili naklonjeni Srbiji, kao i da se on pre 10-ak dana sreo sa ministrom koji je "širokog srca sa velikim osmehom" govorio o odnosima s Srbijom i svemu što nam predstoji. 

- To je jedan veliki gubitak. Mislim da smo i mi kao Srbija izgubili dva prijatelja - rekao je Kovačević.

On je istakao da je pogibija predsednika i ministra tužan događaj za ceo Iran i da je uvedena petodnevna žalost da bi svi građani imali priliku da se oproste od njih.

- U više gradova će se održati sahrana. Već se danas održava u Tabrizu, danas će biti i u gradu Kom koji je važan verski centar, sutra je najveća ceremonija u Teheranu, gde će biti saborna molitva koju će viditi vrhovni verski vođa. U četvrtak u Mašhatu. Ceo Iran tuguje, biće data prilika svima da se oproste od svih zvaničnika - rekao je on i dodao da vlada i institucije funkcionišu normalno.

Helikopter u kojem su se nalazili Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se u nedelju na severozapadu Irana, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.