22.05.2024.

14:52

Foto: Tanjug / Wiki

Vesti

Skupština Republike Srpske usvojila "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH"!

Za dokument je glasalo svih 65 prisutnih poslanika.

Dokument sadrži 13 tačaka, u kojem se, između ostalog, navodi da Republika Srpska zahteva hitnu obustavu navedenih radnji i vraćanje u relevantne međunarodno-pravne okvire kao i poštovanju ugovornih obaveza. Takođe, tražimo da Ugovornica, države svedoci i ostale zemlje daju zvaničan odgovor sa obrazloženjem mera koje će biti preduzete da se ova situacija ispravi, kao i da se spreče buduća kršenja.

"Nepostupanje prema ovoj protestnoj noti i nepreduzimanje korektivnih radnji izuzeće Republiku Srpsku od prakse zaobilaženja Predsedništva i bilo kakvog efekta rezolucije o genocidu u Srebrenici", stoji u dokumentu.

Takođe, navodi se, neuspeh u rešavanju ove protestne note može dovesti Republiku Srpsku u situaciju da traži rešenje putem međunarodno-pravnih mehanizama za mirno rešavanje sporova, uključujući, ali ne ograničavajući se na arbitražu, međunarodne parnice, suspenziju ili poništenje Sporazuma, samoopredeljenje itd.

"Verujemo da će se Ugovornica, države svedoci i ostale zemlje odnositi prema ovom pitanju sa ozbiljnošću koju zaslužuje i brzo delovati kako bi podržali principe međunarodnog prava", poručuje se u dokumentu.