Autor: Informer.rs

24.05.2024.

09:46

Foto: Foto: Printscreen/Informer

Vesti

VUČIĆEVA SIMULTANKA! Velemajstor svog zanata: 2 od 2 u najtežih sedam dana!

Zahvaljujući upornosti, marljivosti i zalaganju šefa države i njegovog tima, pakleni plan Prištine da na mala vrata uđe u Savet Evrope srušio se kao kula od karata pošto se prijem lažne države nije našao dnevnom redu Saveta ministara održanom 17. maja.

Informer

 

Totalni fijasko Aljbina Kurtija i ubedljivu pobedu Srbije priznali su i u Prištini.

Štaviše, i analitičari sa Kosova priznaju da je to pitanje arhivirano bar u bliskoj budućnosti.

- Ukoliko Kosovo ne preduzme hitne korake ka formiranju zajednice opština sa srpskom vecinom, njegovo čekanje na članstvo u Savetu Evrope će se pretvoriti u "dugu bolest" i sa "visokom cenom" - kaže nedavno Demuš Šaša iz Kosovskog instituta za evropsku politiku.

Srpska diplomatija izdržala je najteži test i sedam dana kasnije kada je na najvećoj svetskoj pozornici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sramotna rezolucija o Srebrenici usvojena blamatnom većinom, i to samo zahvaljujući proceduralnim manjkavostima koje su zapadni moćnici sproveli pokušavajući da nametnu genocidni žig celom srpskom narodu.

Prvo, rezoluciju su u ime Bosne i Hercegovine inicirale Nemačka i Ruanda, mimo saglasnosti Republike Srpske i njenih predstavnika.

Informer

 

Drugo, jedino merodavno telo koje bi moglo da odlučuje o ovakvoj rezoluciji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je još 2015. godine ruskim vetom odlučilo protiv usvajanja tog dokumenta.

Treće, prekršeno je i pravilo o dvotrećinskoj većini kojom bi trebalo da se usvajaju ovakve i slične rezolucije, a kada je i to palo u vodu zapadni moćnici odlučili su da se odluka donese prostom većinom, ali i tu su ostali kratkih rukava.

Informer

Na kraju, usvojena je odluka da se ne računaju ni glasovi udržanih i onih koji nisu bili u sali, pa uprkos svemu tome, kosponzori rezolucije obezbedili su tek 84 glasa za.

Imajući sve navedeno u vidu, jasno je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odigrao još jednu majstorsku partiju geopolitičkog šaha i sačuvao Srbiju u najtežim trenucima za zemlju.