Autor: Informer.rs

24.05.2024.

18:51

Foto: Reuters

Vesti

Građanska inicijativa Goranaca: Srbi nisu genocidan narod, to Goranci najbolje znaju

Državno rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, odbacilo je ogroman pritisak kojem je Srbija bila izložena u UN i uspelo da ubedljivu većinu država iz celog sveta uveri u štetnost donošenja ovakve rezolucije. 

Pokazalo se da je reč o velikom političkom pritisku na Srbiju i njen narod, a ne o želji da se oda pošta žrtvama Srebrenice. Srbija i predsednik Vučić su uložili ogroman trud da zaštite čast Srbije od takvog pritiska i otklone sa sadašnje i svih budućih generacija stavljanje žiga teškog zločina. 
Goranci i Srbi već vekovima žive zajedno u slozi i bratskim odnosima. Iako najvećim delom u teškim vremenima i pod pritiscima drugih, Goranci i Srbi očuvali su mir i međusobnu toleranciju. 
Goranci su najbolji istorijski svedok da Srbi nikada ne bi mogli biti označeni kao „genocidni“ kako se to nameravalo da uradi rezolucijom u UN. Zločini kojih je bilo tokom ratova 1990-tih počinjeni su na svim stranama, i svi narodi imaju svoje žrtve, ali i počinioce sa imenom i prezimenom. 
Zato je rezolucija u UN o Srebrenici bio ružan pokušaj da se ceo jedan narod, sa kojim Goranci žive u miru i slozi tokom celog svog postojanja, označi za ubilački i genocidan, što je većina svetske zajednice odbila da učini. 

Čestitamo predsedniku Vučiću i srpskom rukovodstvu što je velikim naporom i patriotizmom uspelo da osujeti ovakav pokušaj, čime je i Srbima i Gorancima i svim narodima koji žive u Srbiji omogućeno da i dalje žive u miru i međusobnom poštovanju, kao i vekovima unazad. 

Saša Mehmedović

Predsednik Izvršnog odbora GIG