28.05.2024.

15:00

Foto: Shutterstock/Tanjug/wiki

Vesti

Skupština Samouprave Srba u Mađarskoj obrazložila! Dugogodišnja direktorka jedine srpske gimnazije u Budimpešti smenjena, a evo i zašto

U centru mađarske prestonice nalazi se jedina škola van Srbije u kojoj se nastava organizuje na srpskom jeziku, a koja je deo sistema javnog obrazovanja. Srpsko zabavište, osnovna škola, đački dom i gimnazija „Nikola Tesla” deo je manjinskog sistema javnog obrazovanja Mađarske. 

Do samog kraja prošle godine na vodećoj funkciji bila je Jovanka Lastić, ali je tražena njena smena i to je realizovano, a ona je u izjavama za pojedine srpske medije tada ocenila da je isključivo reč o eliminisanju i diskreditaciji direktora i da je institucija je tu samo kolateralna šteta.

Samouprava Srba u Mađarskoj povodom ovog opoziva dr Jovanke Lastić sa mesta direktora SOC Nikola Tesla u Budimpešti izdala je sada saopštenje u kome navodi činjenice zbog čega je došlo do smene bivše direktorke. Između ostalog, kako se tvrdi u saopštenju, jedan od razloga njene smene jesu upravo malverzacije kojima se Lastić bavila. 

Srpska zajednica u Mađarskoj ima pravo da dobije pismenu informaciju u vezi opoziva direktorke Srpskog obrazovnog centra Nikola Tesla, iako je zapisnik sa skupštinske sednice održane 8. decembra 2023. godine javno dostupan.

U zakonom predviđenom roku dr Jovanka Lastić je zatražila obrazloženje opoziva sa funkcije višeg rukovodioca.Samouprava Srba u Mađarskoj je kao poslodavac, pripremila obrazoženje za gubitak poverenja, ali je dr Jovanka Lastić odbila da ga preuzme.

Na osnovu molbe dr Jovanke Lastić sastavljene dana 11. decembra 2023. godine predsednica Samouprava Srba u Mađarskoj je kao poslodavac i predstavnik Skupštine Samouprave Srba u Mađarskoj pripremila obrazloženje. Dr Jovanka Lastić je preuzimanje ovog dokumenta odbila.

Objavljujemo prevod obrazloženja i objašnjenje na srpskom jeziku, iz koga se jasno može zaključiti koji su tačni razlozi smene dr Jovanke Lastić!

1.) Direktor je odgovoran za stručno i zakonito funkcionisanje i poslovanje ustanove .

1.1. Direktor institucije je odgovoran za izradu godišnjeg plana rada (uz učešće pedagoškog kadra). Direktorka dr Jovanka Lastić nije izradila godišnji plan rada prema paragrafu zakona Nkt. 27. § (3), plan nije pripremljen i dostavljen na razmatranje i usvajanje Skupštini SSM kao poslodavcu. Godišnji plan nije objavljen na veb stranici ustanove, što je zakonska dužnost javne ustanove. Planovi rada pripremljeni prethodnih godina nisu sadržali konkretne ciljeve, nisu aktualizovani u skladu sa zakonom. Dr Jovanka Lastić nije obezbedila kontinuirano usavršavanje pedagoga. Odluke je donosila samovoljno bez konsultacija sa rukovodiocima podružnica škola i pedagozima.

1.2. Funkcionisanje obrazovne institucije se obavlja u velikoj meri iz centralnih budžetskih izvora. Pored toga u 2022. godini škola je dobila finansijsku pomoć i iz inostranstva o čemu uopšte nije informisala vlasnika škole.

1.3. Dr Jovanka Lastić je nasuprot zakonskim propisima u velikom broju zapošljavala one čija diploma nije nostrifikovana niti su njihove radne dozvole odobrene od strane državnih organa (ovi zaposleni nisu mađarski državljani).

U instituciji i podružnicama mnogi zaposleni nisu obavljali stvaran rad. Pored toga u školi Nikola Tesla i njenim podružnicama zapošljavala je izvestan broj radnika čiji delokrug niti efektivan rad nisu vezani za obavljanje javnih poslova javne obrazovne ustanove. Dr Jovanka Lastić je ovim direktno i ozbiljno ugrozila poslovanje i budžet škole.

1.4. Krajem 2022. godine dr Jovanka Lastić je zaposlila izvestan broj radnika samovoljno i bez prethodne konsultacije sa vlasnikom škole. O ovoj činjenici je Skupštinu SSM obavestila naknadno, nakon zapošljavanja radnika, čime je Samoupravu Srba u Mađarskoj stavila pred svršen čin i nepoželjan položaj. Njena dužnost kao direktora je da se o personalnim pitanjima pre donošenja odluke, najpre konsultuje sa vlasnikom škole (SSM) kako ne bi ugrozila rad i budžet institucije.Ona to nije učinila, pa je Skupština SSM u interesu kolektiva odluku donela naknadno.

1.5. Dr Jovanka Lastić je ignorisala višestruka pismena upozorenja Vladinog ureda za Budimpeštu koja se odnose na modifikaciju Statuta škole vezanu za ingerencije poslovanja (od 2014. do 2023. godine). Nasuprot propisima o javnom finansiranju modifikaciju Statuta nije uradila niti je iznela pred Skupštinu SSM. Saradnici Vladinog ureda za Budimpeštu su o ovoj situaciji direktno obavestili i predsednicu Samouprave Srba u Mađarskoj kao vlasnika škole.

1.6. Na osnovu podataka iz sistema računovodstva škole ne vidi se jasno da li je iznos uplate za ishranu dece određen u skladu sa važećim zakonskim odredbama. Ne postoje validne priznanice o uplati ishrane dece, niti računovodstveni dokumenti, jer su roditelji, čija deca pohađaju ovu ustanovu, uplaćivali novac u fondaciju koja je njena privatna, a ne školska. 

1.7. Na osnovu podataka iz sistema računovodstva škole ne vide se uplate koje su sprovedene od strane roditelja dece u đačkom domu vezane za školski i domski dinar. Prema tome ne vidi se ni iznos uplate ni na koji način su sredstva utrošena. Osim toga može da se konstatuje da se dr Jovanka Lastić nije starala o prevenciji od povreda kod dece, pošto, uslovi u domu ne odgovaraju aktuelnim zakonskim propisima.

1.8. Dr Jovanka Lastić je prekršila važeće zakonske uredbe pošto je pojedinim nastavnicima obezbeđivala i smeštaj, a ovi se troškovi ne vidi jasno u računovodstvenom sistemu škole (osim podružnice u Lovri).

2.) Dr Jovanka Lastić je više puta kao rukovodilac obrazovne institucije u više slučajeva odbila da sprovede odluke Skupštine Samouprave Srba u Mađarskoj kao vlasnika obrazovne institucije. Posebno je svesno i metodički ometala sprovođenje odluka Skupštine SSM u vezi sa reorganizacijom obrazovne institucije i finansijskog poslovanja škole i stavljanja pod ekonomat Kancelarije Samouprave Srba u Mađarskoj.

2.1. Prema predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj kao vlasnika obrazovne  institucije odnosila se konfliktno i neprimereno. Odbijala je saradnju.

2.2. Prema saradnicima obrazovne ustanove dr Jovanka Lastić se ponašala neprimereno, u slučaju pojednih saradnika obrazovne institucije koristila je uvredljiv ton čime je prekršila pedagoške etičke norme prema zakonu [Kjt. 23. § (5).

2.3. Dr Jovanka Lastić kao direktor obrazovne instutucije nije adekvatno obavljala  zadatke nege, kontrole i zaštite dece.  Tokom 2023. godine je u više navrata bila odsutna sa radnog mesta a da o tome nije  obavestila svog poslodavca (predsednicu Samouprave Srba u Mađarskoj), niti je  dobila dozvolu da sa radnog mesta odsustvuje. Prema mađarskom zakonu zaposleni je  dužan da pismeno traži dozvolu za odsustvo od svog poslodavca.

2.4. Na osnovu podataka iz sistema računovodstva škole 2022. i 2023. godine dr Jovanka Lastić je osim mesečne plate neovlašćeno i protiv zakonito sebi isplaćivala značajne novčane nadoknade.

Na osnovu zakona Nkt.§65. predsednica SSM ima pravo da dodeli mesečne novčane naknade. Pošto dr Jovanka Lastić nije imala takvu potpisanu dozvolu i odobrenje od strane predsednice Samouprave Srba u Mađarskoj ona je sebi isplaćivanje značajne mesečne nadoknade samovoljno i nezakonito.

Napomene radi, pomenuta škola je napredovala i razvijala se zahvaljujući sredstvima iz budžeta Mađarske koja je ta ustanova dobija preko SSM kao vlasnika škole i preko raznih konkursa. Međutim, sredstva koja su uplaćivana u tzv. fondaciju (njenu privatnu) ne zna se za šta su korišćena.