25.05.2024.

23:12

Foto: Foto: Tanjug/AP, EPA Images

Vesti

Sve će svaliti na srpski narod?! Brutalna Zaharova: Za posledice rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad!

Zaharova je ocenila da je namera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO".

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

- Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod pretnjom - dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke predsedništva BiH.

- U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu - ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su "neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata" bili Ruanda i Nemačka koja je tokom Drugog svetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovečanstva.

- Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu hteli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posledice ostaju njima na savesti - upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.