27.05.2024.

10:27

Foto: Reuters/Tanjug

Vesti

Pravo u metu! Dodik patosirao Grlića Radmana: Bolje mu je da ćuti jer je NDH počinio najveće zločine ovde - genocid nad srpskim narodom!

U Sarajevu je, naime, u subotu, samo dva dana nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN, predstavljena knjiga "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, čiji je izdavač bošnjačko "Udruženje žrtava genocida".

Komentarišući knjigu, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova je juče u Stocu rekao da će Hrvatskoj morati da se objasni narativ kojim se, kako je kazao, "iskrivljuju činjenice i istorijska istina", preneli su hrvatski mediji. Za Grlić Radmana je bilo neobično i to što je se sve događa neposredno nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN. Hrvatska je, inače, bila jedan od četrdesetak sponzora rezolucije, koja je u GS UN doživela potpuni debakl.

- Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala ni jednu vojnu jedinicu na njenoj teritorijij. O učešću  Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY), kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat - podsetio je Dodik.

Informer

 

Osvrnuvši se na neuspešno glasanja za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN prošle sedmice, Dodik je poručio da bi Hrvatska "neka sponzorstva" sada rado zaboravila, ali da to nije moguće zbog sudskih presuda.

- Hrvatska bi sada trebalo barem da ćuti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinio je neosporan genocid nad srpskim narodom - izjavio je Dodik juče za banjalučke medije.

On je nešto ranije ovog meseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivici za ustaške zločine, kada je rekao da je bilo "vrlo malo Hrvata" koji su se od toga distancirali.