Autor: Informer.rs

27.05.2024.

11:11

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Srž srpske politike je zavet Svetog Save! Đurić: Hteli su da unize Srbiju, a ova mala nacija se uzdigla i snažno suprotstavila (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, ističe da Srbija mora da nastavi u ovom diplomatskom zamahu i da u srži srpske politike bude to da je Srbija Zapad Istoka i Istok Zapada.

- Sprečili smo ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i to je predsednik Aleksandar Vučić omogućio mnogim diplomatskim sastancima sa liderima. Moramo da nastavimo u ovom zamahu u kome se nalazimo, jer smo sprečili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, ali i lavovski se borili protiv rezolucije o Srebrenici. Sveti Sava je rekao da je Srbija Istok Zapada i Zapad Istoka i iznad Istoka i Zapada, a t o je utkano sada u srž spoljne politike Srbije. Radićemo na ojačanju odnosa sa SAD i na tome sam se godinama zalagao - rekao je Đurić.

Informer

Prema rečima ministra, najbitniji su interesi Srbije, ali i da je bitan srpski lobi i srpska mreža u svetu.

- Srbija vodi uravnoteženu politiku, ali su najbitniji interesi Srbije. Moramo da stvaramo srpski lobi i mrežu srpskih prijatelja ne samo u svetu, već i u Americi. Kongresmenka Klaudija Teni je inicirala predlog zakona o povlačenju vojske sa severa KiM, ali i uskraćivanju pomoći tzv. Kosovu. Posebne su za nas 18 zemalja koje su bile protiv rezolucije, ali i oni koji nisu glasali za rezoluciju, već su bili uzdržani. Moramo da stvorimo razumevanje kod zemalja i koje su glasale za rezoluciju - kazao je ministar Đurić.

Ministar Đurić dodaje i da se interesi SAD i Srbije ne slažu po pitanju Kosova i Metohije.

- Za nas je najveće neslaganje sa establišmentom SAD po pitanju Kosova i Metohije, iako dobro sarađujemo sa Amerikom. Očekujemo jake sankcije za Kurtija, jer oni čine sve da podrivaju srpski teritorijalni integritet i raskol u multietničkom okruženju. Rasprostiru crveni tepih čoveku koji ne dozvoljava Srbima osnovne životne potrebe i upada ljudima u kuće sa specijalcima - objasnio je on.

Informer

Marko Đurić kaže i da su teški trenuci za Srbiju u Ujedinjenim nacijama, ali i da je cilj rezolucije bio da unizi Srbiju, ali da se ona samo uzdigla.

- Morali smo da objasnimo svetu da ne treba da nam stavi genocidni žig. Nemačka je naš ekonomski partner i zato ne mogu ništa loše da kažem o Analeni Berbok. Svi mi u Srbiji imamo nelagodu i osećaj težine o velikom trenutku koji se desio u Ujedinjenim nacijama. Nisam smeo da plačem, ali verujte da bih zaplakao tamo u Ujedinjenim nacijama. Zlatko Lagumdžija je bio šokiran kada je odlazio u islamske zemlje i tu dobijao odgovor da su vladari dobri sa Aleksandrom Vučićem i da neće glasati za nju. Hteli su da unize Srbiju, ali su je samo uzdigli, jedna mala nacija se suprotstavila i pružila otpor. Srbija želi normalan odnos i pomirenje u regionu - istakao je ministar.