Autor: Informer.rs

27.05.2024.

17:11

Foto: reuters/tanjug

Vesti

Ovo je uticalo na oduku Mađarske da ne glasa za sramnu Rezoluciju! Pastor: Druge zemlje nam nisu blagonaklone kao Srbija!

- Ištvan Pastor je napravio prve korake u odnostima dve zemlje još kada su Viktor Orban i Alekandar Vučić bili u opoziciji. Kada sam izabran za predsednika Saveza vojvođanskih Mađara hteo sam da napravim gest da je interes Srba u Mađarskoj i Mađara u Srbiji da odnosi dve zemlje budu bliski - rekao je Pastor za Informer TV i dodao:

- Godine 2013. došlo je do zajedničkog polaganja venca stradalima u Drugom svetskom ratu. Vučić je povukao odluku iz 1941. godine kojom su Mađari u Srbiji bili žigosani kao nepoželjni.

Informer

 

- Od kada je Viktor Orban postao premijer počeo je da vodi politiku u interesu Mađara sa obe strane granice. Pokrenut je program ekonomskog razvoja Vojvodine od strane mađarskih vlasti. Vlada Republike Srbije to nikada nije blokirala, a Aleksandar Vučić je rekao kako mađarski zemljoradnici treba da ostanu ovde, žive, rade i plaćaju porez. Države poput Ukrajine, Hrvatske i drugih zemlja gde živi značajna mađarska manjina nisu tako blagonaklone prema njima za razliku od Srbije. To je uticalo na oduku Mađarske da ne glasa za rezoluciju, jer ako se Mađarska brine o svom narodu van njenih granica, nema razloga što Srbija ne sme da radi to isto. 

- Ukrajina je pre rata vodila politiku koja uopšte nije bila naklonjena nacionalnim manjinama, a Mađari nisu smeli da koriste svoj maternji jezik i pismo. Ukrajinska nacionalna manjina u Srbiji ima svoj savet po pitanju obrazovanja na maternjem jeziku i negovanju svoje kulture - zaključio je on.

Detaljnije pogledajte u videu u nastavku: