28.05.2024.

12:34

Foto: Tanjug

Vesti

Amabasadorka Konrad poručila: Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije!

- Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije. I bez obzira na sve što nas trenutno razdvaja, možemo da se uzdamo u iskren dialog ispunjen poverenjem. Mislim da su to dobre predispozicije kako bismo se zajedno posvetili unapređenju okvirnih ekonomskih uslova za sve kompanije u Srbiji. Pre svega u unapređenju dualnog stručnog obrazovanja kao i jačanju pravnog okruženja za borbu protiv korupcije. Radujem se tome da zajedno sa vama i novom vladom jačamo našu saradnju u svim oblastima. Možete računati na nas - poručila je ambasadorka Nemačke.

Konrad je navela da je već sada 30 odsto svih nemačkih investicija u Srbiji posvećeno automobilskom sektoru.

- Ove investicije kreirale su 38.000 radnih mesta. PVO će da unapredi taj angažman, uložiće 105 miliona evra i otvoriti 500 novih radnih mesta - rekla je ona.

Ona je dodala da će PWO Grupacija doprineti i jačanju veza između Nemačke i Srbije u profesionalnom stručnom obrazovanju i nauci, zasnovanom na angažovanju kompanija, kao i na angažovanju Nemačke vlade kroz razvojnu saradnju.

- Mi se radujemo mogućnostima koje će se otvoriti u Srbiji za mlade ljude, da istraže svoje talente, kako bi mogle da se pridruže globalnim lancima proizvodnje. PWO se pridružuje danas uspehu u oblasti Nemačko-srpske ekonomske saradnje, obimu od devet milijardi evra koliko je iznosio prošle godine, impresivne investicije u poslednjih 20 godina. Naše ekonomske veze oslanjaju se na politički dijalog, na naš regionalni angažman u okviru Berlinskog procesa, a i na našu podršku transformaciji srpskog energetskog sektora, kako bi mala i srednja preduzeća bila spremna za budućnost - rekla je ona.

Direktor PWO Grupe Srbija Karl Lazarini istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas ovde, jer je ovo je veoma važan dan za PWO grupu.

- Srbija je postala magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto industriji. I to zato što u Srbiji možete da osetite volju da se napreduje i želju da se napreduje. Svaka peta strana investicije u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi. Posebno kada se radi o elektrovozilima. Srbija je jedna od top tri zemlje sa najvećim relativnim rastom u izvozu komponenti za elektrovozila. Mi verujemo u ovu lokaciju kao i mnogi od naših kupaca koji već rade u oblasti inženjerstva i proizvodnje ovde - rekao je on.

Kako je naveo, PWO je klasična srednja nemačka kompanija veoma inovativna sa devet proizvodnih lokacija i 3.000 zaposlenih svuda u svetu i sa jasnim fokusom na održivoj transformaciji.

- Već više od 100 godina proizvodimo čelične komponente i sisteme koji se ugrađuju u vozila. Ono što mi proizvodimo može se pronaći u skoro svakom automobilu - u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument tablama, u delovima šasije i svim baterijama i gorivnim ćelijama. Naša glavna kompetencija leži u razvoju i proizvodnji lakih metalnih komponenti i sistemima. Kao što volimo da kažemo, mi čelik pravimo lakim. To znači manje težine u automobilu što znači niska potrošnja energije i troškovi vožnje. I pošto smo potpuno nezavisni od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, mi imamo velike koristi od toga, rastemo, kontinuiramo i to je naša priča s kojom ćemo nastaviti - dodao je Lazarini.

On je zahvalio predsedniku Vučiću što je postavio cilj da se Srbija ekonomski razvija i da se priprema za bolju budućnost. Kako je istakao Lazarini, timski rad je ključan za uspeh, a to je kako je naveo prepoznao kod ljudi iz Srbije i Čačka.

- On zahteva da verujete drugima i da budete uvereni da će oni uraditi svoj posao onako dobro kao i vi svoj. Ako ste u stanju da to uradite, ako ste u stanju da svakome prenesete koliko je njihov rad važan i vredan, onda ste kreirali klimu koja podstiče inovacije, koja ohrabruje nove ideje i ciljeve i utire put izvrsnosti. A uveren sam da je upravo izvrsnost ono za šta postavljamo danas kamen temeljac - rekao je on.

On je istakao da je Nemačka najveći kupac srpskih izvoznih proizvoda i usluga i 13,7 odsto ukupnih izvoza ide u Nemačku. S druge strane, Nemačka je takođe drugi najveći dobavljač Srbije i trgovinski bilans je skoro i ujednačen. Kako je naveo, nova fabrika uposliće 500 ljudi, a cilj je da se ostvari i saradnja sa školama i visokoobrazovnim institucijama.