30.05.2024.

14:57

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Varhelji pozdravio odluku EU o sporazumu sa Srbijom o saradnji sa Fronteksom

"Pozdravljam odluku Saveta EU o potpisivanju Fronteks sporazuma sa Srbijom. Sarađivaćemo u zajedničkim operacijama Fronteksa i srpske granične straže i borbi protiv ilegalnih migracija, krijumčara i organizovanog kriminala, uključujući uz pomoć Fronteksa", naveo je Varhelji na svom nalogu na društvenoj mreži Iks. 

Savet EU dao je danas zeleno svetlo za potpisivanje sporazuma Evropske unije sa Srbijom o operativnim aktivnostima koje vrši Fronteks, što će omogućiti EU i Srbiji da organizuju zajedničke operacije u kojima učestvuju Fronteks i srpska granična straža.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, to znači i da timovi Fronteksa za upravljanje granicama mogu da budu raspoređeni u Srbiji i omogućiće Fronteksu da pomogne Srbiji u upravljanju migracionim tokovima, sprečavanju ilegalne imigracije i borbi protiv prekograničnog kriminala.
Novi sporazum zameniće sadašnji statusni sporazum između EU i Srbije, koji je zasnovan na staroj regulativi Fronteksa i dozvoljava samo zajedničke operacije na granici Srbije sa EU.

Informer

 

Na osnovu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu iz 2019. godine, Fronteks može da pomogne zemljama sa kojima potpisuje sporazume na celoj njihovoj teritoriji i može da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija ljudi.

Fronteks ima sporazume o saradnji u oblasti upravljanja granicama sa Moldavijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Nakon potpisivanja, sporazum će proći proces ratifikacije ili odobrenja, koji u slučaju EU obuhvata to da Evropski parlament da saglasnost i da Savet završi  konačno zaključivanje sporazuma.