01.06.2024.

07:00

Foto: Tanjug/Reuters

Vesti

Kasno je, braćo! Crnogorski parlament raspravlja o genocidu u Jasenovcu - Džabe Milojko, tvoja bruka živeće doveka!

 

U tekstu pomenutog predloga se, između ostalog, navodi da se Skupštini predlaže usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, te da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

Šta piše u predlogu

"S dubokim saosećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore, vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti", piše u predlogu i dodaje se:

Informer

 

Naknadni pokušaj pranja uprljanog crnogorskog obraza uzaludna je rabota. Jednom uprljan obraz ne može se oprati. To isključuje bilo kakav oprost, tim pre što se u tekstu pozivaju na godišnjice, a ne na delo, zločin, genocid.

"Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije."

Upitan da prokomentariše ove navode, lider pokreta Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković ocenjuje da je ovaj predlog rezolucije o Jasenovcu samo alibi Milojka Spajića pred srpskim biračima, koje je izdao podrškom rezoluciji o Srebrenici.

Informer

 

- Zašto to mislim? Zato što su ove dve rezolucije nespojivi pojmovi. Ako se desio genocid u Srebrenici, onda nam za Jasenovac treba nova reč. S druge strane, rezolucija o Srebrenici je usvojena na svetskom nivou, a rezolucija o Jasenovcu bi bila moneta za potkusurivanje u domaćoj političkoj upotrebi. Ipak, čak i kao takva, siguran sam da ova rezolucija neće biti usvojena iz straha Milojka Spajića od hrvatskog uticaja, koji je neskriven - jasan je bio Dajković.

Ne verujemo im

S druge strane, narodni poslanik Dejan Bulatović duboko je uveren da je Srbima mnogo puta do sada učinjena nesaglediva nepravda time što se zanemaruje ili govori ublaženim tonom kada je u pitanju naš stradalnički narod i ogromne žrtve koje smo podneli i dali.

Informer

 

- Sramna rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici, koja je nedavno jedva izglasana, pokazala je svačije lice i sada jasno znamo ko su prijatelji, a ko neprijatelji Srbije. I dok jedna moćna Rusija i Kina staju na stranu Srbije, imamo primer "bratske" Crne Gore, koja nam zabija nož u leđa, pa ni to čak nije dovoljno, nego tone dublje amandmanima. Nakon te rezolucije, sve što dođe iz i od Crne Gore naš narod više ne može blagonaklono da prihvati. Većina zemalja iz okruženja, uključujući i Crnu Goru, koja je ogrezla u kriminalu i političkom slepilu, ne može Srbiji da oprosti Aleksandra Vučića i zato na sva usta šire mržnju koju imaju. I za kraj, verujem da bi za njih najmudrije bilo da se zabave o svom jadu i da prestanu više na račun Srbije da kradu neke sitne političke poene - poručio je Bulatović.

Nina Mitić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ukoliko je ovo pokušaj da se "bratska" Crna Gora "opere" od nedavnog glasanja za sramotnu rezoluciju o Srebrenici, smatram da ovo jeste dobar način i pozdravljam inicijativu, ali moram da naglasim da je na predstavnicima Crne Gore da li to žele ili ne. Bliska budućnost će nam pokazati da li ima sloge i ujedinjenja u crnogorskom parlamentu.

Informer