03.06.2024.

11:41

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegaciju srpskih parlamentaraca, koja je predvođena potpredsednicom Skupštine i predsednicom Odbora za spoljne poslove Marinom Raguš, dočekala je članica Grupe prijateljstva i članica Odbora za dijasporu SKNK Jan Ke, koja je poželela dobrodošlicu i istakla da je uverena da će ova poseta omogućiti dalje unapređenje odnosa naše dve zemlje, kao i da je ovo prilika da se naša delegacija bliže upozna sa zakonodavnim sistemom NR Kine.

Jan Ke je navela da su u Kini sa pažnjom pratili posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji prošlog meseca i istakla je da su bili vrlo radosni prijemom koji su doživeli u Srbiji. Potpredsednica Raguš je predstavila članove srpske delegacije koji će učestovati sutra na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), prenela je pozdrave predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić i rekla da je Skupština Srbije rešena da unapredi odnose srpskog parlamenta i SK SKNK. Istakla da poseta ima veliki značaj, s obzirom na to da se događa neposredno nakon uspešne posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj zemlji, drugoj u osam godina, kao i da i veruje da će i ovog puta biti uspostavljen uspešan nivo saradnje.

Pored Jan Ke, srpsku delegaciju je dočekala i ambasadorka Srbije u Pekingu Maja Stefanović. Delegaciju pored potpredsednice Raguš, čine i potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović, predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Uglješa Mrdić, kao i savetnik predsednice Narodne skupštine dr Mihajlo Jovanović.

Svako od članova delegacije imaće svoje izlaganje na sutrašnjem sastanku i govoriće o temama iz svojih resora. Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK) je jedan od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini. On deluje kao stalno telo Svekineskog narodnog kongresa (SKNK), koji je najviši zakonodavni organ u zemlji. SK SKNK ima širok spektar nadležnosti, uključujući donošenje zakona, tumačenje Ustava i zakona, nadgledanje rada državnih organa, kao i imenovanje i smenu visokih zvaničnika. On takođe može odlučivati o ratnim i mirovnim pitanjima i odobravati međunarodne ugovore. SK SKNK se sastoji od predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i drugih članova.

Broj članova varira, ali generalno uključuje predstavnike različitih regiona i etničkih grupa Kine i članovi se biraju iz redova poslanika SKNK. Ovaj komitet predstavlja važan mehanizam u kineskom sistemu vlasti, omogućavajući efikasnu i kontinuiranu upravu i donošenje odluka u periodu između sesija SKNK. Stalni komitet trenutno ima 175 članova, od čega 13 potpredsednika. Predsednik Svekineskog narodnog kongresa je Džao Leđi (Zhao Leji), koji je samim tim predsednik i Stalnog komiteta. On je na ovoj funkciji od marta 2023. godine (petogodišnji mandat) i trenutno je treći po rangu član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine.