04.06.2024.

13:03

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vesti

Linta o strašnom stradanju našeg naroda: Za zločin u Ledićima niko nije odgovarao, kao ni za druge zločine nad Srbima

Stradala su 24 civila, među njima 15 žena i četvoro dece. Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađi Milun Tešanović samo 18 meseci, naveo je Linta u saopštenju. Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. počinili su pripadnici takozvane Armije BiH sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susednog sela Dejčići, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je istakao da za ovaj zločin niko nije odgovorao, kao i u mnogim drugim slučajevima kada je reč o srpskim žrtvama. U pitanju je jedan u nizu dokaza da je pravosuđe BiH pristrasno i u funkciji bošnjačke politike koja zastupa stav da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci žrtve i oslobodioci, navodi Linta i dodaje da se nikad ne sme odustati od zahteva da se pronađu i kazne naredbodavci i izvršioci ubistava nevinih Srba.

Linta je takođe naveo da vlasti federalne opštine Trnovo nisu dozvolile da se na spomenik upiše da je tu počinjen zločin i da su ubijeni civili. Ledići su danas pusto selo, a od 50 srpskih domaćinstava, koliko ih je bilo pre rata, obnovljeno je svega nekoliko kuća. Linta smatra da Srbija treba osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije, čiji bi ciljevi bili popis srpskih žrtava i svakodnevna borba za istinu o stradanju srpskog naroda.