06.06.2024.

11:01

Foto: printscreen

Vesti

Bacili smo četiri milijarde evra! Nemački poslanik bez dlake na jeziku: Kfor nije sprečio masakr nad Srbima!

On je, na prvoj raspravi o zahtevu Vlade da se produži mandat nemačkim vojnicima u Kforu, rekao da su nasilno oduzimanje i trgovina ljudskim organima, kao i trgovina oružjem, ljudima, narkoticima, prostitucija, ubistva, samo deo "portfolija stanja na Kosovu".

- Kosovo je politička konstrukcija koja samostalno ne može da preživi. Kosovo postoji samo zahvaljujući nemačkoj alimentaciji u visini od više stotina miliona evra i nemačkog učešća u Kforu 25 godina. Kojim uspesima se hvalimo kada imamo vojnu misiju koja traje 25 godina? Ne može se govoriti o uspehu kada su naši vojnici tamo četvrt veka, a i do sada nas je to sve koštalo četiri milijardi evra - istakao je Fromajer.


Prema njegovim rečima, ideja o Kforu bila je dobra, jer je imala za cilj sprečavanje masakara, ali je sada došlo vreme da se prizna da je misija "bure bez dna".

- Kfor nije mogao da ispuni svoj mandat, što je pokazao i masakr nad Srbima. Kfor se od mirovnih snaga pretvorio u zastitnicu "države Kosovo". Stvaranje kosovske države je suprotno Rezoluciji UN, a time predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Konflikt se može rešiti samo politički, a ne dugotrajnim vojnim prisustvom - podvukao je Fromajer, zatraživši vraćanje nemačkih vojnika u zemlju.