Autor: Informer.rs

07.06.2024.

18:10

Foto: Tanjug

Vesti

Inicijativa posvećena srpskom pesniku! Đukić Dejanović sa ministarkom prosvete i kulture RS o saradnji osnovnih škola

Đukić Dejanović je navela da su se direktori osnovnih škola u Srbiji i Republici Srpskoj koje nose ime pesnika Radičevića, dogovorili na sastanku da se u narednom periodu organizuje susret među učenicima tih škola sa jedne i druge strane Drine. 

"Dogovorili su se da to bude model i za sve druge škole, jer ima mnogo škola koje nose isto ime i u Republici Srpskoj i u Srbiji", rekla je ona posle sastanka u Vladi Srbije.

Informer

 

Đukić Dejanović je istakla da Srbija i Republika Srpska imaju jaku saradnju u oblasti prosvete, da se ona ostvaruje i na nivou institucija i na nivou ustanova, kao i da će biti među prioritetima u narednom periodu, što potvrđuju i brojni potpisani sporazumi.

Informer

"Učenici iz Republike Srpske posećuju i učestvuju u programima Naučno-obrazovnog kulturnog centra ‘Vuk Karadžić‘ u Tršiću, koji promovišu proučavanje srpskog jezika i književnosti, kulture, običaja i folklora, ali se realizuju i brojne zajedničke aktivnosti na nivou škola, učeničkih zadruga i domova učenika", rekla je Đukić Dejanović.

Informer

Ona je naglasila da se zajednički rad nastavlja u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini. 

Đukić Dejanović je poručila da se kroz saradnju i zajedničke projekte mogu ostvariti značajni pomaci u kvalitetu obrazovanja i stvoriti uslovi u kojima će deca rasti kao svestrani i obrazovani pojedinci.

Informer

Stojičić je navela da je cilj da se saradnja između dve vlade, odnosno dva ministarstva na polju obrazovanja intenzivira i unapredi saradnja obrazovnih ustanova, razmena profesora, učenika i studenata.