Autor: Informer.rs

07.06.2024.

21:35

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Na pragu smo definisanja jasne političke volje da nastupamo zajedno! Krkobabić: Dok postoje sela - živeće i Republika Srpska i Srbija

On je to rekao prilikom zvaničnog susreta sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem, na zajedničkom sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandrom Martinovićem, uoči Svesrpskog sabora, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

- Na pragu smo definisanja jasne političke volje da Republika Srpska i Republika Srbija u narednom periodu nastupaju jedinstveno, a ovo je novi pravac delovanja, koji je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić i tu smo da to u praksi realizujemo - naveo je ministar.

Krkobabić se posebno osvrnuo na strateški značaj sela.

- Republika Srpska nije Belgija, koja praktično nema sela. Itekako ih ima, kao i Srbija. Tu je naš stav jasan: dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, postojaće i Republika Srpska i Republika Srbija! - naglasio je on.

Govoreći o strategiji preporoda sela, napomenuo je da se „mora učiniti sve za očuvanje sela i njihovu revitalizaciju.

- Ali, naravno, ne sva, već samo ona koja mogu da budu gravitacione tačke koje ispunjavaju osnovne kriterijume za pristojan život na selu - naveo je Krkobabić.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić podsetio je na više programa koje se uspešno realizuju u Republici Srbiji.

Prema njegovim rečima, već je dodeljeno 3.000 praznih seoskih kuća, a za svaku od njih država Srbija izdvaja do 10.000 evra, dok su za mobilnost seoskog stanovništva u 78 lokalnih samouprava obezbeđeni minibusevi za besplatan prevoz u 1.500 sela.

- Pre četiri godine s ljudima iz Republike Srpske razgovarali smo o obnovi, revitalizaciji i unapređenju zadrugarstva kao jedinog pravog organizacionog oblika, kojim mala i usitnjena gazdinstva mogu da opstanu, primene savremene agrotehničke mere i postanu uspešni tržišni proizvođači - podsetio je Krkobabić.

Poručio je i da žitelji Republike Srpske i Republike Srbije vole da se sreću i susreću i da se takmiče i dodao da je reč o "Miholjskim susretima sela", manifestaciji koja se u Srbiji organizuje već četiri godine, a na čelu Komisije za dodelu sredstava je jedan od naših najvećih živih pesnika Ljubivoje Ršumović.

- Nastojaćemo da od iduće godine "Miholjski susreti sela" pored sela Srbije, obuhvate i sela Republike Srpske i nadam se da ovo nije samo početak razgovora, već početak akcije - poručio je ministar Krkobabić.