Autor: Informer.rs

08.06.2024.

12:17

Foto: Informer

Vesti

Ministar Lončar: Srbija i RS nastavljaju saradnju u oblasti zdravstva

Lončar je napomenuo da su juče imali prilike da pokažu ono što je u međuvremenu urađeno u Srbiji u poslednjih par godina, kao i da u to imaju uvid i ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić i njegovi direktori, s kojima je bilo reči o tome na šta mogu da računaju u Srbiji, kao i da vide kako to funkcioniše kod nas jer i oni grade mnogo novih bolnica.

"Druga stvar je to što mi imamo jedan sporazum od pre par godina da sva zdravstvena stanja koja ne mogu da se reše u Republici Srpskoj, da se rešavaju u Srbiji", rekao je Lončar za RTS.

Ministar zdravlja Srbije je istakao da će biti pojačano usavršavanje svih lekara i sestara iz Republike Srpske, posebno u mestima gde se otvaraju nove bolnice - Zvornik, Doboj i Trebinje i gde će biti potreban kadar. Dodao je da zajednički rade na tome da ne moraju građani Republike Srpske i Srbije da idu samo u kliničke centre, već da sve što je potrebno obave i u manjim zdravstvenim centrima.

"Da i oni budu sposobni da imamo obučene ljude, da pomažu, da ne maltretiramo naše građane da odlaze na neka druga mesta nego u najbližoj mogućoj bolnici da se to obavi", zaključio je ministar.