08.06.2024.

13:34

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vesti

Expo 27 je sprski nacionalni interes! Vučić: Ekonomija je suština i prva tačka nacionalne bezbednosti

- Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo ovde danas, čini mi se, možda ne sasvim dovoljno govorili, a to je ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27. Ekonomija je suština i prva tačka nacionalne bezbednosti. Ekonomski napredak je od vitalnog interesa i daje nam snagu - rekao je Vučić i dodao da to znači i privlačenje novih investitora.

On je dodao da je to oblast u kojoj mora više da se radi sa svima u regionu - BiH, Severnoj Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Pištinom u okviru Cefte, ali i sa svim evropskim partnerima.

Vučić je podsetio da je Srbija bila suočena sa teškim pritiscima po pitanju članstva Kosova u Savet Evrope, navodeći da Priština nije ispunila ništa od predviđenog ni Briselskim, niti Ohridskim sporazumom.

- Istovremeno, donošenje rezolucije o Srebrenici, za koju mi ne krijemo da je bila poprište ili mesto događanja užasnih i jezivih stvari, i to na najsnažniji mogući način osuđujemo, ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo odgovore. Ako je 2015. godine doneta generalna rezolucija o genocidu počinjenom u svim delovima sveta, zbog čega je moralo da se donosi specifično osam lii devet godina kasnije - upitao je Vučić.

Kaže da nije dobio odgovor ni na pitanje da li je ta rezolucija o Srebrenici donela mir unutar BiH i u regionu.

- Ne, donela je radost jednima, a donela je bes i gnev na drugoj strani. A onda dolazimo do ključnog trećeg pitanja, a što ste onda donosili tu rezoluciju? Pa upravo zbog toga, da bismo se mi međusobno sukobljavali, a da bi onda dolazili veliki mirotvorci iz Evrope i sveta koji će da nam drže lekcije i lupaju packe po sopstvenom nahođenju, onako kako misle da to njima odgovara - rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbija mora da bude otvorena za razgovor sa svima, dodajući da se i u deklaraciji jasno govori o evropskoj perspektivi.

- Mi moramo da sarađujemo sa našim partnerima na zapadu, dopalo se to nekome ili ne, jer sutradan će svi da traže i svoje plate, ali i da traže svoje mesto u modernom svetu, a čudiće se ukoliko to ne budemo bili u stanju da obezbedimo - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da u samoj deklaraciji postoji jedna tačka koja govori o čuvanju naših tradicionalnih prijateljstava, onih koja smo uvek umeli da čuvamo i u najtežim mogućim vremenima.