Autor: Informer.rs

08.06.2024.

18:36

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Vesti

Zaručni prsten Kneginje Milice u srpskim rukama! Predsednik Vučić obećao povratak kulturnog blaga

On je istakao da se trude da vrate sve što se nalazi na aukcijama nazad u zemlju, a posebno je privukao pažnju mogućnost pronalaska zaručnog prstena kneginje Milice. Ovo obećanje naišlo je na veliko odobravanje jer predstavlja korak ka očuvanju i vraćanju bogatstva kulturnog nasleđa Srbije.

- Mi se trudimo da vratimo sve u zemlju što se nalazi na aukcijama. Postoji mogućnost da smo pronašli zaručni prsten kneginje Milice. I pokušaćemo to da kupimo, da vratimo u zemlju i predamo Narodnom muzeju.

Nakon izlaganja, predsednici Srbije i Republike Srpske su krenuli u obilazak Narodnog muzeja. Vučić je istakao važnost ovog muzeja naglašavajući da je to "naše blago" koje, nažalost, nije dovoljno posećeno. Ova izjava ukazuje na potrebu za većom pažnjom i zaštitom kulturnog nasleđa, kako bi se očuvalo za buduće generacije.

- To je naše blago, nažalost, nije ni blizu posećeno kao što zaslužuje - rekao je predsednik Vučić.

Kustos je predsednicima pokazala sliku "Krunisanje cara Dušana".

Posebno zapaženo bilo je Vučićevo obećanje da će sve pokušati da kupe i vrate u Srbiju, bez obzira na cenu. Ova rešenost i predanost očuvanju kulturnog blaga pokazuje posvećenost države u očuvanju svoje istorije i tradicije. Takođe, naglašava se i važnost ulaganja u očuvanje kulturnog nasleđa kao deo nacionalnog identiteta.