Autor: Informer.rs

11.06.2024.

16:55

Foto: Ministarstvo kulture

Vesti

Ministar Nikola Selaković prisustvovao sednici Saveta za srpski jezik! Dogovoreno da se održi zajednička sednica Srbije i Republike Srpske u Tršiću

Ministar Selaković i članovi Saveta su dogovorili da se održi zajednička sednica dva saveta za srpski jezik Srbije i Republike Srpske u Tršiću, rodnom mestu reformatora srpskog jezika tokom jula meseca, u cilju definisanja zajedničke strategije jezičke politike, a u skladu sa preporukama Svesrpskog sabora, koji je istakao značaj srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao stubova srpske kulture, nauke i nacionalnog identiteta.

Predsednik Saveta Aleksandar Milanović i članovi ovog tela su pozdravili prisustvo ministra na sednici Saveta, ističući da je to pokazatelj razumevanja problema i posvećenosti ministra očuvanju srpskog jezika i ćirilice i njegovoj spremnosti da podrži inicijative Saveta i pomogne u njihovoj realizaciji.

Predsednik Saveta i članovi su upoznali ministra kulture sa preporukama, predlozima i stručnim mišljenjima koja su u prethodnom periodu definisali radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Sednici su prisustvovali predsednik Saveta, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Milanović, zamenik predsednika Saveta, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, kao i članovi Saveta dopisni član ANURS prof. dr Sreto Tanasić, redovni profesor prof. dr Miloš Kovačević, viši naučni saradnik dr Vladan Jovanović, viši naučni saradnik dr Marina Spasojević i prof. dr Zoran Avramović.

Vlada Republike Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 16. marta 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik sa zadatkom da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.